IJsfontein Dokkum haalt deadline niet

De IJsfontein van Dokkum.

De ijsfontein van Dokkum is als enige van de 11 Fountains niet op tijd af voor de feestelijke opening op 18 mei. Het kunstwerk is supercomplex om te maken.

Maandenlang al proberen vaklieden en wetenschappers het idee van kunstenaar Birthe Leemeijer te verwezenlijken. Zij bedacht een sculptuur van overkragende schotsen, 2 meter hoog, 4 meter lang en 3 meter breed, zomer en winter ijselijk van aard.

Proeven met beton op het terrein van bouwgroep DijkstraDraisma in Dokkum lieten zien dat het werk een ware energievreter is, gelijk aan de energieverbruik van 100 huishoudens. Vanuit kosten- en duurzaamheidsperspectief vonden de makers dat onverkoopbaar.

Dus namen ze een nieuw, energiezuiniger uitgangspunt: de nieuwe zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis moeten de sculptuur in principe bevroren kunnen houden. Staal in plaats van beton werd beproefd. En gas in plaats van koelvloeistof. Een dezer weken hakt het team de knoop door over de materialen en de techniek in het binnenste.

Artistiek leider Anna Tilroe houdt nog een kleine slag om de arm. ,,Wie weet valt alles ineens toch op zijn plaats.’’ En zo niet? ,,We hebben al een leuk alternatief feest bedacht.’’

menu