'Huntington-poli blijft open, ondanks het opstappen van de grondlegger'

De Huntington-poli in zorgcentrum Friesma State in Grou blijft open. Dat laat zorgkoepel Noorderbreedte weten, nadat de grondlegger Ruth Veenhuizen haar ontslag heeft ingediend.

In Friesma State heerst al maanden onrust over de toekomst van de Huntington-poli. Die is deze maand met het aangekondigde vertrek van de specialist ouderengeneeskunde Veenhuizen tot een climax gekomen. Zij neemt per 1 december ontslag vanwege een verschil van inzicht. Over de reden worden door beide partijen geen uitspraken gedaan, laat zowel Veenhuizen als woordvoerder Jenni Rodenhuis van Noorderbreedte weten.

‘Voortgang behandeling loopt geen gevaar’

In de polikliniek worden zeventig mensen behandeld die lijden aan de zeldzame Ziekte van Huntington. Zes patiënten zijn opgenomen in het zorgcentrum, de anderen - afkomstig uit het hele Noorden - krijgen dagbehandeling. De behandeling loopt geen gevaar, benadrukt woordvoerder Jenni Rodenhuis van Noorderbreedte. ,,Het is de bedoeling dat we voor 1 december een nieuwe arts hebben aangenomen.”

In Noord-Nederland lijden naar schatting zo’n 170 mensen aan de ziekte van Huntington. Dat is een ongeneeslijke erfelijke hersenaandoening, waarbij patiënten uiteindelijk ook psychiatrische en agressieproblemen kunnen krijgen. Daardoor kunnen ze moeilijk in de omgang zijn.

Onrust over uitblijven uitbreiding

In de zomer was er onder patiënten en personeel al onrust over de poli, die in 2008 door onder andere Veenhuizen is opgericht met als doel expertise en behandeling bijeen te brengen. Een beloofde uitbreiding was door Noorderbreedte ‘on hold’ gezet.

Rodenhuis bevestigt dat het aanvankelijk de bedoeling was uit te breiden, maar dat de financiën dat in elk geval dit jaar niet toelaten. ,,We hebben vijftien locaties. Er moesten keuzes gemaakt worden in welke locaties we gingen investeren.” Volgens Rodenhuis heeft het voortbestaan van de polikliniek nooit ter discussie gestaan binnen Noorderbreedte.

Spin in het web

Jos van Meurs, voorzitter van de cliëntenraad van Friesma State, betreurt het vertrek van Veenhuizen zeer. ,,Ze heeft zestien jaar voor Noorderbreedte gewerkt, waarvan de laatste tien jaar voor de Huntingtonpoli. Zij is de spin in het web.” Volgens Van Meurs moet Noorderbreedte nog een besluit nemen over de toekomst van de poli. ,,Daar wachten wij op.”

In Friesma State zijn de afgelopen weken verschillende bijeenkomsten geweest over de kwestie. ,,Ook voor ons en de medewerkers is het enorm spijtig dat Ruth Veenhuizen vertrekt, ze is een heel bekend gezicht. Ze heeft zelf aangegeven haar dienstverband te willen beëindigen.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement