Hulp voor moeder verdronken Adonay (11)

Adonay. EIGEN FOTO

Er is een doneeractie gestart om het lichaam van de verdronken Adonay Berhe (11) uit Balk voor de begrafenis te repatriëren naar Eritrea.

,,Uit menslievendheid’’, zegt initiator Margé Hof uit Lemmer. ,,Dit is het enige wat je kunt doen.’’ Hof is bevriend met Abeba Birhanu, een vriendin van Adonay’s moeder Merhawit Kidane.

Kidane wil haar enige kind, dat afgelopen donderdag in zwembad Ny Sudersé in Lemmer verdronk, in hun geboorteland begraven. Daar kan ze zelf vanwege de politieke situatie niet naartoe. Familie zal de ter aardebestelling regelen.

Adonay Berhe (11) woonde sinds oktober weer bij zijn moeder. Zij was vier jaar eerder gevlucht uit Eritrea. Haar moeder, die in Ethiopië woont, zorgde vervolgens voor Adonay. In het kader van gezinshereniging kreeg de jongen een verblijfsvergunning.

Lees ook LC+ | Moeder houdt school verantwoordelijk voor zwembaddrama Lemmer: ‘Hoe kon hij anders verdrinken?’

Voor de repatriëring van zijn lichaam is 15.000 euro nodig. Gemeente De Fryske Marren heeft aangeboden de vrouw te helpen waar ze kan. ,,Der binne formeel gjin regels foar’’, zegt burgemeester Fred Veenstra. ,,Mar wy sille sjen wat wy dwaan kinne.’’

Veenstra heeft Adonays moeder zaterdagochtend thuis bezocht om zijn medeleven te betuigen. De gemeente regelde voor meerdere betrokkenen slachtofferhulp.

De 11-jarige jongen was met een groepje kinderen van basisschool De Cocon in Balk in het zwembad om aan water te leren wennen. Het was voor de kinderen van het azc en statushouders de eerste keer dat ze in het bad waren.

Sinds het ongeval is het zwembad gesloten geweest. ,,We hebben elkaar wat rust gegeven’’, zegt Jinke Doef, die het bad sinds januari met haar man exploiteert. ,,Dat mensen ook even bij hun eigen dierbaren tot rust kunnen komen.’’

Verslagen

Volgens Doef probeert iedereen de draad weer op te pakken. ,,Er is nog steeds verdriet en verslagenheid.’’ Op vragen over wat er precies misging, wil ze niet ingaan. ,,Hoe en wat is aan de politie. Die doet onderzoek.’’

Het zwembad gaat vandaag weer open. Naar aanleiding van het dodelijke ongeval praten Ny Sudersé en pandeigenaar Gert Jan Mondeel over eventuele extra veiligheidsmaatregelen. ,,We bekijken wat we preventief beter kunnen doen’’, zegt Mondeel.

Volgens hem is er niet iets mis met het bad. ,,Je kunt niet overal ogen hebben, nooit 100 procent uitsluiten dat er iets gebeurt.’’ Ook Doef zegt dat de veiligheid op orde was.

Naar aanleiding van het dodelijke ongeval praten Ny Sudersé en pandeigenaar over eventuele extra veiligheidsmaatregelen.

Klik hier voor de doneeractie