De gemiddelde huizenprijs in Friesland steeg in 2020 boven 250.000 euro. Dat constateren het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Onder invloed van de lage rente en de aanhoudend grote vraag naar woonruimte blijft de prijs van koopwoningen stijgen, tenminste in grote delen van ons land. De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning is in 2020 toegenomen tot 334.000 euro. Hij piekte in Bloemendaal met een gemiddelde verkoopprijs van 863.000 euro. In die gemeente kost een huis inmiddels 5,3 maal zoveel als in Pekela, waar de laagste prijs is gemeten. In Pekela moesten kopers voor een bestaande woning gemiddeld 164.000 euro neertellen.

Groot verschil tussen Friese gemeenten

In Friesland stegen de verkoopprijzen in alle gemeenten ten opzichte van 2019, behalve op Vlieland en Schiermonnikoog. Op het vasteland noteerde de gemeente Waadhoeke met 4,1 procent de kleinste plus. In De Fryske Marren en Súdwest-Fryslan was de stijging het grootst, respectievelijk 13,8 en 14,7 procent. Gemiddeld stegen de Friese huizenprijzen 9,3 procent. Landelijk was de stijging 7,9 procent.

Op Vlieland werd het meeste geld betaald voor een huis, daar was de gemiddelde verkoopprijs 402.000 euro. Een groot verschil met Noardeast-Fryslân, waar de verkoopprijs 215.000 euro bedroeg. Gemiddeld werden in de provincie huizen voor 254.000 euro verkocht, alleen in de provincie Groningen was de verkoopprijs lager.

Verschillen

Zowel in Noord-Holland als in Utrecht lag de verkoopprijs hoger dan vier ton. In 80 procent van de gemeenten lag de gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning tussen 250.000 en 439.000 euro.

Het CBS wijst er op dat de verschillen in transactieprijzen tussen gemeenten ook worden bepaald door het type woningen dat wordt verkocht. Zo zal in gemeenten waar veel villa’s en woonboerderijen zijn verhandeld de gemiddelde verkoopprijs hoger liggen dan in gebieden met veel verkochte appartementen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Woningmarkt
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct