Friese huisartsen kunnen donderdag en vrijdag al vaccin bestellen voor hun patiënten van 60 tot en met 64 jaar. Als alles goed gaat, kunnen ze dan vanaf een week later deze mensen vaccineren.

De huisartsen moeten razendsnel omschakelen. Friesland stond achteraan in de rij voor het vaccineren van mensen van 63 en 64 jaar en wist tot maandag nog niet wanneer deze doelgroep een prik tegen het coronavirus zou krijgen. Nu hebben ze te horen gekregen dat ze ook meteen al hun patiënten van 60, 61 en 62 jaar kunnen inenten. Bij elkaar gaat het om zo’n 45.000 Friezen.

'Alle vaccin is welkom'

,,Het is een complete verrassing”, reageert de Akkrumer huisarts Brent Bearda Bakker, lid van de vaccinatiecommissie van de Friese huisartsenvereniging. ,,We waren met Groningen de laatste regio voor de 63- en 64-jarigen, ik zie het maar zo dat we voor de groep van 60, 61 en 62 als eerste regio aan de beurt zijn. We bekijken het positief, alle vaccin is welkom.”

De inhaalslag voor Friesland, Groningen en ook Noord-Holland en Overijssel is volgens het RIVM mogelijk door een ,,onverwacht grote levering” van AstraZeneca. Bovendien lag er nog wat op de plank, doordat er een kleine twee weken niet met AstraZeneca is geprikt.

Naast de genoemde leeftijdsgroep gaan de huisartsen ook hun patiënten met zwaar overgewicht en thuiswonenden met het syndroom van Down vaccineren. Bearda Bakker schat in dat de gemiddelde huisarts een kleine tweehonderd vaccinaties kan gaan zetten. ,,In onze praktijk met drie huisartsen komen we op 550 mensen.”

Een deel van de huisartsen zal gebruik maken van de vaccinatiecentra van GGD Fryslân, kondigt woordvoerder Jan Arendz aan. Bearda Bakker verwacht dat dit vooral huisartsen zijn in plaatsen waar zo’n priklocatie is, in Leeuwarden, Sneek, Drachten, Heerenveen en Franeker. ,,Voor de dorpen is dat niet wenselijk, dan zouden in ons geval 550 auto’s vanuit Akkrum naar Leeuwarden moeten rijden. Dus wij wijken uit naar een locatie in de buurt.”

Voor de griepprik gebruikte Bearda Bakker de plaatselijke sporthal, maar of zijn praktijk die nu ook kan gebruiken is nog niet bekend. Bearda Bakker nodigt zijn patiënten uit, zodra de levering van vaccin bevestigd is. ,,Dat zal per huisarts verschillen. Het is even een uitdaging, maar wij kunnen dit organiseren.”

Tijdrovend

Verder gaan huisartsen niet-mobiele ouderen die nog thuis wonen vaccineren. Aanvankelijk zou de GGD deze doelgroep inenten, maar nu AstaZeneca ook voor 65plussers is goedgekeurd, wordt dit alsnog van de huisartsen gevraagd. ,,Thuisvaccineren is heel tijdrovend. Een prik zetten is in tien seconden gebeurd, maar je moet een kwartier wachten of er geen allergische reactie optreedt. Per persoon bekijken we waar die gevaccineerd kan worden.”

De huisartsen beginnen donderdag aan de tweede prik voor bewoners van kleine en grotere instellingen voor ouderen en verstandelijk gehandicapten. Het gaat om een groep van 5700 mensen die met mobiele prikteams worden opgezocht.

De GGD is deze week begonnen met het uitnodigen van mensen van 73 en 74 jaar. Wie nu een afspraak maakt moet nog weken wachten op een prik, zelfs de nieuwe locaties in Heerenveen en Franeker - die op 6 en 12 april openen - zijn al voor weken volgeboekt, meldt Arendz. In WTC is op dit moment maanden geen ruimte voor een afspraak. Dat kan snel weer veranderen, als er naar verwachting weer meer vaccin geleverd wordt. ,,Dan kunnen er snel weer nieuwe priklijnen worden geopend. Wij hebben de mensen en de faciliteiten, het is wachten op vaccin.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct