Huisartsen in en rond Leeuwarden kunnen vanaf donderdag patiënten doorverwijzen naar de Stadspoli. Medisch specialisten stellen hier een diagnose, maar de behandeling zal meestal bij de huisarts plaatsvinden.

De Stadspoli begint met spreekuren voor drie vakgroepen: gynaecologie, dermatologie en interne geneeskunde. De Franeker huisarts Frederik Heeres hoopt en verwacht dat de meekijkconsulten jaarlijks met zo’n vier à vijf vakgroepen uitgebreid kunnen worden.

De Stadspoli is gevestigd bij Dokterswacht Friesland in ziekenhuis Medisch Centrum Leeuwarden. De consulten vinden weliswaar in het ziekenhuis plaats, maar zijn organisatorisch in handen van de huisartsen. De ingang is bij de spoedeisende hulp. Medisch specialisten doen een diagnose en een behandeladvies, doorverwijzen naar het ziekenhuis is meestal niet nodig, de huisarts gaat er verder mee aan de slag, legt Heeres uit. ,,Zo kunnen we de zorg dichter bij huis verlenen. Patiënten hoeven maar een keer naar Leeuwarden.”

De werkwijze met meekijkconsulten verlaagt de druk in de ziekenhuizen en kan de zorgkosten temperen. Voor de patiënten gaan de kosten niet ten koste van het eigen risico, benadrukt Heeres. Patiënten kunnen langs deze weg eerder aan de beurt komen voor een consult en helpen tegelijk de wachtlijsten voor de poliklinieken in het ziekenhuis slinken.

Het MCL, de Leeuwarder medisch specialisten en huisartsencoöperatie CoLeo werkten al samen met meedenkconsulten op afstand. Ze hebben zich laten inspireren door de meekijkzorg in en rond Maastricht. Daar wordt een vergelijkbaar concept met succes toegepast, melden ze. De Friese variant is mede ontwikkeld door zorgverzekeraar De Friesland. De ziekenhuizen Tjongerschans (Heerenveen) en Nij Smellinghe (Drachten) werken al enkele jaren met meekijkconsulten.

,,Wij ondersteunen dit soort initiatieven van harte”, reageert woordvoerder Rob Propsma van De Friesland. ,,We zien de voordelen heel duidelijk. Buiten de betere samenwerking tussen huisartsen en medisch specialisten voorkomt dit veel duurdere zorgkosten. Bij twijfel verwijst de huisarts niet direct door naar het ziekenhuis, maar eerst naar de Stadspoli.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct