De restvaccins op de Friese GGD-vaccinatielocaties gaan voortaan naar patiënten die wat huisartsen betreft voorrang verdienen. Iedere huisartsenpraktijk mag vijf namen aandragen.

Het gaat om vaccins die overblijven omdat ze nog diezelfde dag moeten worden gezet. Deze gaan nu nog voornamelijk naar GGD- en zorgmedewerkers. Sinds kort mogen GGD’s specifieke patiëntengroepen voorrang geven.

Alle driehonderd Friese huisartsenpraktijken kregen vrijdag van de GGD de vraag om vijf namen door te geven van patiënten die wat hen betreft voorrang zouden mogen krijgen. Zodra op een priklocatie duidelijk wordt dat die avond enkele aangebroken vaccins niet kunnen worden gezet, worden mensen gebeld van deze lijst met vijftienhonderd namen.

De GGD zegt dat huisartsen de ‘meest schrijnende gevallen’ in hun patiëntenbestand kunnen doorgeven. Volgens huisarts Brent Bearda Bakker uit Akkrum, bestuurslid van de Friese Huisartsenvereniging, is dat wat overdreven. Hij houdt het bij mensen die voorrang verdienen.

Jonger dan zestig jaar

,,Het gaat over het algemeen om mensen met een indicatie voor het griepvaccin jonger dan zestig jaar”, zegt Bearda Bakker. Hij noemt als voorbeeld mensen met een hartaandoening, een neurologische aandoening als MS of ALS of met ernstige suikerziekte. Ook hun mantelzorgers, zoals familieleden, kunnen worden aangedragen.

De mensen kunnen in de loop van de dag worden gebeld, zodra het erop lijkt dat die dag restvaccins overblijven. Ze moeten dan in staat zijn om tussen zeven en half negen ’s avonds op een priklocatie te zijn. GGD-woordvoerder Marcel de Jong zegt dat per geval wordt bepaald welke mensen worden benaderd. Daarbij wordt gekeken naar leeftijd – ouderen krijgen voorrang – maar ook reisafstand tot de betreffende locatie.

Dagelijks zijn naar schatting twintig vaccins beschikbaar bij de (op dit moment) zes GGD-vaccinatielocaties. Bearda Bakker verwacht dat de maatregel in de praktijk niet voor heel veel mensen een vroegere vaccinatie oplevert: hij verwacht dat veel van de vijftienhonderd in mei of begin juni al via de reguliere weg aan de beurt zijn. ,,Maar voor een klein groepje mensen is dit misschien een meevallertje.”

Pfizer

De huisartsen benaderen zelf de mensen die zij willen aandragen voor de lijst. Deze mensen moeten zich iedere avond beschikbaar houden en ook in staat zijn om snel met eigen vervoer bij een vaccinatielocatie te komen. De GGD en ook Bearda Bakker benadrukken dat het geen zin heeft om hen daarover te bellen.

Bij de GGD-locaties wordt momenteel alleen het Pfizer-vaccin gebruikt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct