Hout-Vaert: drijvende processie door Friese wateren

Het wordt een drijvende processie door het Friese waterland. Hout-Vaert, een vierdaagse vlootschouw van donderdag 19 tot en met zondag 22 juli van Dokkum naar IJlst met dik 80 oude schepen.

De armada, met een enorm boomstammenvlot voorop, vertelt het verhaal van de maritieme geschiedenis van Friesland. Over de lange verre reizen die schippersfamilies uit Stavoren en Hindeloopen maakten voor de houthandel met Zweden en Noorwegen.

Met schepen vol boomstammen kwamen ze terug. Hout dat werd gebruikt voor de bouw van Friese boerderijen, kerken en schepen. ,,Hout zit in de vezels van het Friese landschap’’, zegt Ineke Verkaaik.

De bijzondere tocht brengt de reis van hout in beeld: van zaadje en boomstam tot product. Het toont de betekenis van varend en zeilend transport voor de Friese economie. Onderweg worden verhalen verteld, zijn er ambachtelijke activiteiten en klinkt er muziek van houtblazers.

Hout-vaert komt aan wal in Dokkum, Burdaard, Leeuwarden, Grou en tot slot IJlst. In de IJlster houtzaagmolen De Rat worden de boomstammen van het vlot verzaagd tot bouwmateriaal voor een bijzonder project.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement