Minister Owen Bonnici wordt ontvangen op het Provinsjehus door commissaris der koning Arno Brok en gedeputeerde Sietske Poepjes. Links staat staatssecretaris Deo Debattista. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Houding Maltese minister wekt onbegrip: 'Hoe dreech kin it wêze om earne ôfstân fan te nimmen?'

Minister Owen Bonnici wordt ontvangen op het Provinsjehus door commissaris der koning Arno Brok en gedeputeerde Sietske Poepjes. Links staat staatssecretaris Deo Debattista. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

De Times of Malta schreef over een hot seat . Internetplatform The Shift News over een grilling . Minister Owen Bonnici van Malta kreeg een spervuur aan vragen tijdens zijn bliksembezoek.

Het gesprek in Leeuwarden donderdag leverde niets op. De contacten tussen de culturele hoofdsteden Leeuwarden en Valletta blijven bevroren. ,,We hebben gewoon meer nodig’’, zei LF2018-directeur Tjeerd van Bekkum na afloop.

Malta komt half november niet naar de afsluiting van het culturele hoofdjaar in Friesland en Van Bekkum reist evenmin af naar de afsluiting in Maltese zusterstad Valletta. ,,Ik vraag om houding en gedrag. Als dat niet verandert zal er geen beweging zijn.’’

(Appgebruikers klikken hier om de uitzending rond het bezoek van de Maltese minister aan Leeuwarden - van Omrop Fryslân in samenwerking met de Leeuwarder Courant - terug te kijken)

Bekoelde relatie

Bonnici was in Leeuwarden om uitleg te geven over de nasleep van de liquidatie van onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia. Valletta’s V18-directeur Jason Micallef liet zich daar spottend over uit. Dat schoot hier in het verkeerde keelgat. Na enig aandringen - Bonnici beantwoordde geen sms’je van gedeputeerde Sietse Poepjes , waarop de CDA-fractie in de Tweede Kamer minister Stef Blok vroeg om ingrijpen - reisde de Maltese minister woensdagavond af.

Het was een bliksembezoek. Bonnici arriveerde 's avonds in het Leeuwarder Van der Valk-hotel, werd donderdagmorgen ontvangen op het Provinsjehûs door commissaris Arno Brok en ging om elf uur in gesprek met journalisten, schrijvers en bestuurders in een studio van Omrop Fryslân. Na het middaguur reisde hij door naar Innsbrück. Hoe ijzig de verhoudingen zijn bleek uit de ontmoeting met Van Bekkum. Beide mannen schudden elkaar pas de hand op de drempel van de Omrop-studio.

'Alles gedaan'

Tijdens het vraaggesprek weigerde Bonnici afstand te doen van Micallefs uitspraken. Hij schaarde die onder de vrijheid van meningsuiting. Van Bekkum vroeg hem meermaals een statement te maken. Bonnici weigerde. ,,In mijn positie als minister heb ik de vrijheid van meningsuiting hoog te houden.’’

Gedeputeerde Sietske Poepjes nam met gemengde gevoelens afscheid. ,,Hy hat in filosofy dy’t ik folgje kin, mar dy’t ik net ûnderskriuw.’’ Vanuit het provinciebestuur heeft ze al het mogelijke gedaan, zei Poepjes. Mogelijke vervolgstappen liggen in handen van Den Haag en Europa.

CDA overweegt vervolgstappen

De CDA-fractie denkt na over mogelijke vervolgstappen, meldt Kamerlid Harry van der Molen. Hij snapt niet dat Bonnici iedere handreiking weigerde. ,,Hoe dreech kin it wêze om earne ôfstân fan te nimmen?’’ Na de eerdere Kamervragen en publicatie daarover in de Leeuwarder Courant rolde er bij Poepjes binnen twee uur een sms’je uit Malta binnen. Van der Molen: ,,Wy moatte sjen oft der noch ekstra aksje fanút Den Haach fereaske is’’.

De contacten tussen Valletta en LF2018 beperken zich de resterende maanden van 2018 tot onderwerpen van procedurele aard. Er staan nog drie producties op stapel. Eén ervan is Opera Spanga, dat in september Guiseppe Verdi’s Aïda opvoert in het openluchttheater van Valletta.

'Niemand wil een moord. For God’s sake!'

Over de niet-beantwoorde sms van Sietske Poepjes:

Wij hadden een hele drukke parlementaire agenda. Op de één of andere manier heb ik misschien wat berichten gemist. Sorry daarvoor.

Over zijn bliksembezoek aan Leeuwarden. En de politieke druk die daar achter zat:

Druk? Nee. Echt niet. We hebben een excellente relatie met Friesland.

Over de moord op journaliste Daphne Caruana Galizia:

Het was een heel ernstige en schokkende gebeurtenis. Niemand in Malta wil een moord. For God’s sake!

Over de door Europol veronderstelde tegenwerking door de Maltese overheid tijdens het moordonderzoek:

Ze zeiden: We verwachtten meer samenwerking. Ze zeiden niet: We verwachtten meer samenwerking van Malta. Geloof me. We laten geen middel onbeproefd om de opdrachtgevers te achterhalen.

Over de spottende opmerking van V18-directeur Jason Micallef, na de moord:

Ik ga niemand censureren. In mijn positie als minister heb ik de vrijheid van meningsuiting hoog te houden.

Over gevoelens van angst en onvrijheid onder schrijvers en journalisten op Malta:

Angst? Daar ben ik het totaal niet mee eens. Kom maar eens langs.

Over de toekomstige samenwerking met Friesland:

Wij kunnen samen een maaltijd hebben. Wij zien sommige dingen misschien anders. Maar er zijn meer dingen die ons binden, dan die ons scheiden.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct