Flatwoningen aan de Jokse en de Hooidollen in Leeuwarden worden momenteel grondig gerenoveerd. Veel bewoners worden gek van het lawaai en de langdurige overlast.

Het jankende geluid van een drilboor dringt door in de woonkamer. ,,Hoor je dit? Dit is nog niks hoor’’, zegt Kiki Boonstra-van der Zee. Al wekenlang ervaren zij en haar flatgenoten overlast die gepaard gaat met de omvangrijke woningverbetering van de flat die is gebouwd in 1969.

In juni begon aannemer Dijkstra Draisma in opdracht van woningcorporatie Elkien met werkzaamheden bij flat de Jokse, even verderop in Bilgaard; enkele weken geleden was de Hooidollen, met 95 appartementen, aan de beurt.

Het uit te voeren programma is omvangrijk. Elke flatwoning krijgt nieuwe kozijnen voor en achter, plafonds worden verlaagd, asbest – indien aanwezig – wordt verwijderd. Daarnaast krijgen alle appartementen een elektrische kookplaat en wie dat wil een nieuw keukenblok, badkamer en toilet.

Bouwlui

Elkien investeert 7 miljoen euro in de renovatie, die nodig is om de Hooidollen toekomstbestendig te maken. Zo worden alle woningen geïsoleerd.

,,Ik ben blij dat mijn flat gemoderniseerd wordt, maar er is ons niet verteld dat het werk zo’n enorme impact heeft op ons dagelijks leven’’, zegt de 55-jarige vrouw die op de derde verdieping woont. Niet alleen zitten de bewoners de hele dag in het lawaai, ook lopen er voortdurend bouwlui in en uit en moeten ze het twee weken zonder verwarming, kookgelegenheid en douche stellen.

Per flat duren de werkzaamheden vier weken. Boonstra: ,,Eerst komt er iemand voor het asbest. Dan worden de radiatoren verwijderd. Daarna volgen de raamkozijnen; eerst aan de galerijkant, dan aan de voorkant. En toen gingen de keuken, douche en wc er tegelijk uit.’’ Eten deed ze uit de magnetron, wassen bij de kraan en toiletteren op het chemisch toilet dat ze tijdelijk kreeg.

De woningcorporatie heeft een appartement op de vierde verdieping beschikbaar gesteld voor bewoners die niet thuis kunnen douchen of koken. Van der Zee: ,,Eén appartement voor de hele flat is veel te weinig. Niemand maakt daar gebruik van, want de deur zit op slot. Je moet eerst de opzichter bellen en dan kun je beneden in de bouwkeet de sleutel ophalen. Als je op 12 hoog woont, is dat te veel gedoe.’’ Beter was het volgens haar geweest om per galerij een woning beschikbaar te stellen. ,,Zodat je op je gemak kan douchen en eten koken.’’

Extreem

,,Ik ben wel wat gewend, maar dit lawaai is echt extreem’’, zegt ook een 75-jarige bewoner van de zevende verdieping. ,,Je hoeft de tv niet aan te zetten, want het geluid versta je toch niet. En de hele renovatie is precies tijdens de vorstperiode.’’

Alle bewoners hebben een vergoeding gekregen van 1135 euro, bestaande uit een maand huur en een bedrag ter compensatie van ervaren overlast. ,,Als je kijkt naar alle overlast is dat natuurlijk een schijntje’’, vindt buurman. Boonstra: ,,Je moet nieuwe gordijnen kopen, want de oude passen niet meer en nieuwe pannen omdat we overgaan van gas op keramisch.’’

De vrouw zegt zich vooral zorgen te maken over de oudere bewoners in de flat, de tachtigers en negentigers die in de meerderheid zijn. ,,Ik red me wel, al heb ook ik er veel stress van. Maar voor die oudjes vind ik het mensonterend. Hier verderop woont een vrouw van negentig die er grote moeite mee heeft dat er voortdurend vreemde mensen over de vloer zijn. Soms al om 7 uur ’s ochtends, want ze hebben je sleutel. Je bent je privacy dus helemaal kwijt.’’

Logeerwoning

Elkien zegt zich ervan bewust te zijn dat de renovatieklus veel impact heeft op de bewoners. ,,Het zijn werkzaamheden die overlast geven. Wij proberen die tot een minimum te beperken’’, zegt woordvoerster Baukje Bergsma.

Bewoners kunnen met vragen en klachten terecht bij een bewonersconsulent die een keer in de week spreekuur houdt in de flat. ,,Zij heeft nog geen klachten gekregen.’’ Daarnaast is er een logeerwoning waar bewoners terecht kunnen als ze daar behoefte aan hebben. ,,Daar is tot nu toe één keer gebruik van gemaakt.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct