Er zijn maar weinig horecaondernemers te vinden die hun terrassen op 21 april dachten te kunnen heropenen. ,,Dat wist ik al vier weken!’’

Amarins Bronger, eigenaar van café Fire op de Leeuwarder Nieuwestad, leeft al weken tussen hoop en vrees. Sinds haar zaak half oktober op slot ging, verschenen er meerdere data aan de Haagse horizon waarop ze - al dan niet deels - weer open zou mogen. ,,Eerst was het half januari. Dat verschoof steeds, naar februari, maart en nu april. Tot een paar weken geleden rekenden we voorlopig nergens op, tot ineens die datum van 21 april genoemd werd. Dan ga je toch wat dingen voorbereiden.’’

Bronger hield de afgelopen tijd sollicitatiegesprekken om haar team aan te vullen, roosterde wijn- en biertrainingen in om de nieuwe medewerkers op te leiden, maakte een nieuwe menukaart en sleutelde aan het administratiesysteem. Ze rekende eerlijk gezegd al niet echt op die 21ste. ,,Wij zien de cijfers ook. Maar mocht er toch iets versoepeld worden, dan wil je goed voorbereid zijn en ook kwaliteit kunnen leveren.’’

Paddy O’Ryan

Toen doorsijpelde dat het minstens 28 april wordt voor Bronger de stoelen buiten mag zetten, overheerste bij haar de gelatenheid. ,,Je zit in een soort negatieve spiraal. En dat is niet de eerste keer. Ik reken nu op 1 juni, dan zal het toch wel mogen.’’

Dat doet ook Baukje de Vries van de Ierse pub Paddy O’Ryan in Leeuwarden. ,,Het is frustrerend. Elke keer dat teleurstellende gevoel. Steeds een nieuwe datum als doekje voor het bloeden. Ik reken nu op 1 juni, om nieuwe teleurstellingen te voorkomen. Is het eerder, dan is dat mooi meegenomen.’’

In februari zei De Vries in deze krant dat ze het financieel niet heel lang meer vol kon houden, die lockdown. ,,Maar we zijn er nog steeds, mede dankzij overheidssteun.’’ Al haar werknemers heeft ze nog in dienst, behalve twee Britten die vanwege studie terug naar huis zijn gegaan.

Dokkum

,,Ik had het wel een beetje verwacht’’, zegt Anna Smits uit Dokkum over de uitgestelde versoepelingen. Smits heeft meerdere restaurants en lunchrooms in Dokkum en Leeuwarden. ,,Ik kon me het eigenlijk niet voorstellen, en ik weet ook niet wat ik moet denken van die volgende datum, 28 april. Ik reken nu maar op 1 juni. Alle verwachtingen worden toch steeds de kop ingedrukt.’’

Smits: ,,Ik hoop in elk geval dat we heel snel weer open mogen en dit nooit weer mee hoeven te maken.’’ Niet dat ze het rustiger heeft, deze weken. ,,Ik ben evenveel of misschien wel meer aan het werk dan voorheen. Elke dag is anders, dat kost energie. Normaal heeft iedereen zijn plek en loopt alles gewoon door. Nu moet je steeds aanpassen.’’

Speciaalbiercafé De Markies

Bij Speciaalbiercafé De Markies in Leeuwarden staat eigenaar Michelle Beerstra buiten terwijl het net zachtjes begint te hagelen. Tien minuten geleden scheen de zon nog volop. ,,Ik wist eigenlijk al wel vier weken dat die 21 april het niet zou worden. En de terrassen open, dat is ook eigenlijk niet eens zo interessant. Misschien zelfs wel onhandig. Je moet rekening houden met het weer, bij slecht weer kun je mensen niet binnen bergen. En je moet je personeel inroosteren op basis van de weersvoorspelling.’’

,,We houden het nog wel even vol’’, zegt ze glimlachend. De caféhouder hoopt desalniettemin dat ze ,,zo snel mogelijk’’ geprikt kan worden. ,,Maakt niet uit met wat. En ik ben ook heel erg pro-testen.’’ Ze heeft er dan ook geen problemen mee als haar gasten zich straks eerst moeten laten testen voor ze bij haar een biertje kunnen komen drinken.

De Fretpot in Hollum (Ameland)

Op Ameland had Wesley Akkerman ook niet op 21 april gerekend. Samen met zijn vriendin bestiert hij cafetaria De Fretpot in Hollum. ,,Wij zijn heel realistisch. Er was niks bevestigd. We rekenen nu op 1 juni, maar zolang er niks officieel is, reken ik eigenlijk nergens op.’’

Dat hij zijn terras over acht dagen niet mag opengooien noemt hij ,,heel zuur’’. ,,Maar we doen er niks aan.’’ Er wordt veel afgehaald bij zijn cafetaria, en daarmee zingt hij het nog wel even uit. ,,We moeten de mensen nu naar de gemeentebankjes sturen. Daar is het echt vechten om een plekje.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Horeca
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct