'Horeca extra alert bij actie politie'

Minister eist dat politie acties annuleert ANP

Burgemeester Tjeerd van de Zwan van Heerenveen heeft de horeca opgeroepen om extra alert te zijn in het weekend als de aangekondigde acties van de politie doorgaan.

,,Aan de ene kant begrijp ik heel goed dat de politie in actie komt als je kijkt naar bijvoorbeeld de werkdruk’’, stelt Van der Zwan, ,,aan de andere kant maak ik me wel zorgen. Dit moet je niet te vaak hebben. De afspraak met de horeca is nu dat, als er geen politie op straat is, portiers extra aandacht hebben voor de veiligheid binnen en buiten.’’

Minister Grapperhaus stapt naar rechter

Of de gemeente zelf ook extra beveiligers gaat inzetten is nog onduidelijk. Dat hangt er ook van af of de rechter de politieacties toestaat. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is naar de rechter gestapt om de aangekondigde cao-acties van de politie te verhinderen. De veiligheid is in het geding, vindt Grapperhaus.

Donderdag spreken Van der Zwan en zijn collega Ferd Crone van Leeuwarden met het Openbaar Ministerie (OM) en de politie over de acties. Ook de voetbalclubs Heerenveen en Cambuur schuiven dan aan. Bij de thuiswedstrijden tegen respectievelijk Heracles en Telstar zal bij het doorgaan van de acties geen politie aanwezig zijn, zoals gebruikelijk. Crone en Van der Zwan laten zich adviseren, maar willen verder niet op die vergaderingen vooruitlopen.

Geen blauw op straat

Als de acties doorgaan, zijn er geen politiemensen op straat, maar wel op het politiebureau. Daar gaan ze aan de slag met achterstallig werk vertelt Anne Louwsma, lid van de vakbond ACP en nauw betrokken bij het cao-dossier: ,,Daarbij kun je denken aan verbalen die al een tijd op de plank liggen, e-learningprojecten of het bijwerken interne systemen.’’ Louwsma raadt mensen aan om voorvallen wel te blijven melden via het landelijke nummer voor zaken die niet spoedeisend zijn (0900-8844) – die worden later in prinicpe alsnog behandeld – en via alarmnummer 112 als er wel spoed geboden is. Bij nood grijpt de politie wel direct in.

De Meldkamer is daarbij leidend. De medewerkers daar maken de eerste schifting en vervolgens beoordelen de politieagenten of directe actie geboden is. Dat geldt volgens Louwsma bijvoorbeeld niet voor eenvoudige aanrijdingen, inbraken, burenruzies en overlastsituaties. Met de acties nemen de bonden volgens Louwes welbewust het risico dat de politie (te) laat bij incidenten aanwezig is. ,,Maar dat is ook het geval als we over drie jaar 17.000 van de 66.000 mensen missen’’, benadrukt Louwsma. ,,Het was al vanaf de jaren tachtig bekend dat de grote toevloed aan nieuwe agenten destijds veertig jaar later zou afstromen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland