De belangrijkste bijrol tijdens de landelijke Sinterklaasintocht zaterdag werd gespeeld door de stad zelf. Hoe bracht Dokkum het ervan af?

Vijf miljoen aan ‘mediawaarde’ werd er voorspeld, toen eind mei bekend werd dat de landelijke Sinterklaasintocht Dokkum aan zou doen. Oftewel: als je de aandacht voor Dokkum in Het Sinterklaasjournaal als reclame zou moeten inkopen, zou dat je vijf miljoen euro kosten. Niet mals dus.

De hoop van Dokkumer ondernemers en toeristenbonzen is dat Het Sinterklaasjournaal en de uitzending van de landelijke intocht bezoekers uit het hele land naar Dokkum zal gaan trekken.

Of die hoop bewaarheid zal worden, staat of valt met de plaatjes van de stad.

Die beelden waren prachtig. Dokkum werd tijdens de uitzending wonderschoon over het voetlicht gebracht. Kijkers zagen het ene na het andere prachtige plaatje. De bolwerken, molen Zeldenrust, de Wittebrug. De vele prachtige trapgevels, klokgevels en andere monumentale panden. Zelfs de doorgaans onherbergzame Markt zag er gezellig uit. De foto hiernaast is een prachtig beeld van hoe Sinterklaas en Dokkum elkaar lieten stralen. De NTR zei eerder al dat de stad een ,,fantastisch Sinterklaaswaardig decor’’ heeft.

Wat ook meehielp was dat de inmiddels bijna vertrouwde Pietenprotesten zich dit jaar beperkten tot schermutselingen aan de provinciegrens. Binnen de bolwerken werd Piet nergens ter discussie gesteld. En dat was – maar dat zullen we wel weer niet mogen zeggen – na een aantal jaren van roerige intochten ook wel weer eens verfrissend.

En zo werd het in Dokkum een intocht zoals een intocht bedoeld is. Pittoresk, oud-Hollands gezellig, met een vleugje kneuterigheid.

,,Wat is Dokkum toch leuk!'', hoorden we Huispiet meermaals roepen. Over mediawaarde gesproken. Die reclame kunnen ze in de Bonifatiusstad in hun zak steken.

Het wachten is nu op de vele toeristen en dagjesmensen die de komende maanden de gang naar Dokkum zullen wagen. En dan is het aan de stad om te tonen dat er ook zonder Sint, Piet, pakjes en rondvliegende pepernoten meer dan genoeg te beleven valt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Intocht Sinterklaas Dokkum
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct