Hoogbouw langs rondweg Leeuwarden mag doorgaan

Een meerderheid in de Leeuwarder gemeenteraad is akkoord met een nieuwe woontoren van acht bouwlagen op de plek van De Fenix bij het Valeriusplein.

Naast de toren komt een tweede appartementengebouw van vijf lagen. Ze staan gepland op plek van de kerk die nu gesloopt wordt. De coalitiepartijen PvdA, CDA, PAL/GL en D66, evenals oppositiepartij CU hebben woensdag hun steun voor het plan uitgesproken.

Een groep omwonenden is er niet blij mee en probeerde de raad op andere gedachten te brengen. Vooral de schaduwwerking zit hen dwars, maar ook het uitzicht en eventuele parkeeroverlast.

Gemeentelijk stedenbouwkundige Jos van Langen wees op de voordelen van de hoogte en ranke vorm. Hierdoor blijft op het maaiveld veel ruimte vrij, waardoor er geen groen hoeft verdwijnen en er voldoende parkeerruimte is, stelt hij. Aan landelijke richtlijnen voor schaduwwerking en aan de gemeentelijke parkeernorm wordt volgens de gemeente voldaan.

Architect Buddy de Kleine van architectenbureau De Zwarte Hond toonde een impressie van de nieuwbouw, die wordt uitgevoerd in gelige hardgebakken steen. Hij legde uit dat het om goed betaalbare appartementen voor ouderen gaat, waarvan de helft onder de grens van huurtoeslag blijft. De voorstanders in de raad hechten veel waarde aan deze woningbouw voor ouderen met een laag inkomen.

Oppositiepartijen VVD, GBL, LIJST058 en FNP lieten hun twijfels blijken over het plan. Zij nemen nog geen standpunt in.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement