Honderden tekenen petitie behoud Domela-museum

De petitie voor behoud van het Ferdinand Domela Nieuwenhuis-museum in Heerenveen is in een paar dagen door honderden mensen ondertekend. Zondagavond stond de teller op bijna 900 steunbetuigingen.

De ondertekeningen komen uit het hele land en zijn van diverse pluimage, blijkt uit de lijst op www.ferdinanddomelanieuwenhuis.nl . Onder de ondertekenaars zijn SP-voorzitter Ron Meyer uit Heerlen, oud-PvdA-Kamerlid Bram Stemerdink en D66-senator Henk Pijlman.

De gemeente Heerenveen wil de subsidie aan Museum Heerenveen, waar de nalatenschap van Domela een plek heeft, terugschroeven van 165.000 naar 100.000 euro per jaar. Dit zou het einde betekenen voor het tentoonstellen van het gedachtengoed van Ferdinand Domela Nieuwenhuis, de socialist en anarchist die vanuit het Heerenveense Schoterland in 1888 in de Tweede Kamer belandde. Domela vroeg in de regio Heerenveen aandacht voor de slechte leef- en werkomstandigheden van de veenarbeiders.

De petitie is opgezet door het Ferdinand Domela Nieuwenhuis fonds, dat eigenaar is. Maandagavond is er een inspraakavond op het gemeentehuis over de voorgestelde bezuiniging. Dan wordt ook de petitie aangeboden. Het geld dat de gemeente denkt te besparen op Museum Heerenveen komt volgens haar voorstel ten goede aan Museum Belvédère en Festival Oranjewoud. In april beslist de gemeenteraad hierover.

Onder de ondertekenaars zijn meerdere nazaten van Domela Nieuwenhuis. Verder sluiten zich veel politici bij de actie aan, evenals docenten, hoogleraren en historici. Maar ook de ‘gewone arbeiders’ scharen zich achter het protest. Een van hen is William Poutsma uit Hilversum. Hij ondertekende als nummer 190 en schrijft: ‘Beroep: Belastingdienst Toeslagen. Socialisme voor het proletariaat’.

loading  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland