Honderden botsingen tussen auto’s en Friese reeën - ook in mijn buurt? Bekijk hier de kaart

Friese wegen kennen plaatselijke ‘hotspots’ waar opvallend veel reeën voor de auto belanden. De gevolgen voor mens en dier zijn groot, maar effectieve hekken en rasters ontbreken.

Botsingen tussen autorijders en reewild zijn in de gehele provincie een probleem, blijkt uit tellingen van de Friese wildbeheerders . Zij zijn in Friesland de enigen die zulke gegevens zorgvuldig bijhouden.

De piek van aanrijdingen vindt juist op dit moment plaats, in de maanden april, mei en juni. De groepjes die reeën in de winter hebben gevormd vallen dan uiteen en de bokken gaan zwerven, op zoek naar een nieuw territorium.

Verdubbeling

In 2014 telden de Friese jagers nog 272 ree-aanrijdingen, vorig jaar waren dat er 554. Die verdubbeling komt voor een deel door een betere manier van registreren. De reeënpopulatie in Friesland is namelijk ,,vrij constant’’, zegt secretaris Robbert de Vries van de Faunabeheereenheid Fryslân.

In werkelijkheid zijn er nog meer aanrijdingen, maar gewonde reëen die wegkruipen worden niet altijd teruggevonden (en dus ook niet meegeteld). Sommige slachtoffers verdwijnen als trofee in de kofferbak.

2500 euro schade

Het betekent dat jaarlijks 500 tot 600 Friese automobilisten met zo’n aanrijding te maken krijgen. De gevolgen kunnen groot zijn: op 24 mei raakten bij Steenwijk twee personen zwaargewond toen hun auto op de A32 overstekende reeën trof. Bij minder ernstige botsingen is er op zijn minst materiële schade: volgens fauna-onderzoek raakt een auto voor gemiddeld 2500 euro beschadigd na een aanrijding met reewild.

Friese jagers hebben vier jaar lang nauwgezet de coördinaten vastgelegd waar en wanneer reeën zijn aangereden, en of het oude of jonge dieren betrof. De Leeuwarder Courant heeft die gegevens in kaart gebracht. Alleen in het gebied tussen Leeuwarden en Sneek hebben jagers geen tellingen gehouden:

Zoom in en klik op de rode punten voor datum aanrijding en details over het dier. Gebruikers van de app klikken hier voor de kaart.

N351 dodelijkste weg

Met afstand de dodelijkste weg voor reeën is de N351, de provinciale weg in de Zuidoosthoek die loopt van Scherpenzeel naar Oosterwolde. Daar vonden in vier jaar tijd geregistreerde 134 botsingen plaats. De weg is als één lang lint van aangereden dieren op de kaarten terug te zien. Vooral waar de weg door natuurgebied Rottige Meente loopt, gaat het vaak mis.

De N381 (Drachten-Appelscha) is eveneens een riskante weg: 63 aanrijdingen in vier jaar. De Duurswâldmer Wei, Tussen Wijnjewoude en Bakkeveen: 25 dode of zwaargewonde reeën.

Veldree

Maar ook in de minder bosrijke delen van Friesland komen veel botsingen voor. Hier met ‘veldreeën’, dieren die gewend zijn aan het leven in open terrein.

Soms vinden deze botsingen jaren achtereen plaats op heel specifieke plekken, zoals bij de gemeentewerf op Ameland, of bij de afrit Tijnje/Gorredijk op snelweg A7.

Door de inrichting van het landschap of de berm kiezen de reeën hier steeds hetzelfde oversteekgebied, of volgens ze elkaars wissels (sporen).

Hotspots

Zulke ‘hotspots’, zoals deze locaties door faunaonderzoekers worden genoemd, zijn ook te vinden op de IJsselmeerdijk bij Laaksum, bij Terwisscha (Appelscha) en op de Boppewei bij De Westereen.

Op sommige - maar niet alle - van deze plekken heeft de wegbeheerder waarschuwingsborden voor overstekend wild geplaatst. De praktijk wijst hier uit wat onderzoek eerder al aantoonde: het maakt weinig verschil. (Lokale) weggebruikers wennen aan de borden en negeren na verloop van tijd de waarschuwing.

Ree-rasters

Wel effectief blijken hoge ree-rasters van 1.80 meter hoog, maar die zijn - afgezien van een kort stuk op de nieuwe Centrale As - nergens in Friesland langs provinciale of gemeentelijke wegen te vinden. Hier is wel regelmatig hekwerk van een meter hoog te zien, bedoeld om dassen, otters en ander klein wild van de weg te houden. Een ree springt daar echter zo over heen.

Drenthe

Wie in het Drents-Friese Wold de provinciegrens over rijdt, ziet de hekken direct hoger worden. In Drenthe besloot de provincie wel reehekken te plaatsen. Uit tellingen van de Wildbeheereenheid Drenthe blijkt dat er op plekken waar hoge hekken staan, vrijwel geen reeën slachtoffer worden van het verkeer.