Honderden Friezen laten zich testen: ruim 1 procent blijkt positief

Aan de Eikensingel in Drachten worden mensen getest. FOTO NIELS WESTRA

Bijna zevenhonderd Friezen hebben zich de afgelopen vier dagen bij de GGD laten testen op het coronavirus. Ruim 1 procent testte positief.

Sinds maandag kan iedereen met milde luchtwegklachten een testafspraak maken. Van zo’n 350 van de 672 sinds maandag geteste Friezen is de uitslag bekend: vier van hen bleken het coronavirus te dragen.

Op Pinkstermaandag hadden veel mensen nog last van een overbelaste landelijke afsprakenlijn, toen zijn via deze weg 24 Friezen getest. Op woensdag was het recorddruk, er kwamen die dag 293 Friezen langs in de testlocatie. Voornamelijk in Leeuwarden, sommigen zijn ook in Drachten en Sneek getest. Donderdag zijn in Friesland 225 mensen getest.

Van de geteste mensen kwamen een kleine vijfhonderd uit een doelgroep die eerder nog niet in aanmerking kwam voor een coronatest. Op de Waddeneilanden worden de tests uitgevoerd door huisartsen.

Zes mensen met het coronavirus in zeven dagen

De afgelopen zeven dagen is bij zes Friezen het coronavirus vastgesteld, meldt GGD Fryslân. Dat zijn er twee meer dan in de voorafgaande week. Dat ligt nog ver onder het gemiddelde: tijdens de coronacrisis werd wekelijks bij gemiddeld een kleine vijftig mensen in Friesland het coronavirus vastgesteld.

In de afgelopen week is één nieuw sterfgeval als gevolg van Covid-19 gemeld, waardoor er nu officieel 68 mensen overleden zijn aan deze longziekte. Bij de GGD zijn de voorbije week geen nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. In de Friese ziekenhuizen ligt volgens het Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland nog één patiënt met Covid-19 op de intensive care en liggen nog twee patiënten met die ziekte op een andere afdeling.

Nu de maatschappij verder opengaat, is de mogelijkheid om iedereen met milde klachten te kunnen testen van cruciaal belang, meldt GGD Fryslân.