Honderdduizenden bezoekers verwacht dit weekend: zo redden de organisaties het

Dubbele diensten bij de politie, maximale bezetting van de ambulances, Friesland is klaar voor een weekeinde met heel veel grote evenementen tegelijk.

Honderdduizenden mensen worden er dit weekeinde verwacht op meerdere evenementen die toevallig samenvallen. Het gaat om de Sneekweek, het skûtsjesilen in Grou, de Tall Ships Races in Harlingen, het Veenhoopfestival, het Concours Hippique in Rijs en de European Sports for All Games. Geen van de organisaties heeft moeite hoeven doen om de veiligheid rond te krijgen.

Geen commerciële bedrijven

Allemaal kunnen ze terugvallen op een vaste groep vrijwilligers en vaste EHBO-teams die de feestdata al tijden in hun agenda hadden staan. Inschakeling van commerciële bedrijven als MAI (Medical Assistance International), waar bijvoorbeeld de TT-races in Assen gebruik van maken, is in Friesland niet nodig. Bert Pratley van het Veenhoopfestival is blij met het vaste EHBO-team. ,,Zij kennen ons evenement en ons publiek. De datum voor volgend jaar staat alweer in hun agenda.’’

De Tall Ships Races worden naar verwachting de grootste publiekstrekker. Op de vier dagen die het feest duurt, worden 300.000 mensen verwacht. De Sneekweek is goede tweede met tussen de 200.000 en 300.000 bezoekers in de stad over het hele weekeinde. Het skûtsjesilen in Grou verwacht 10.000 toeschouwers op zaterdag en het Veenhoopfestival eenzelfde aantal. Bij het Concours Hippique in Rijs op zaterdag worden 2000 mensen verwacht. European Sports for All Games heeft honderden deelnemers, verspreid over de hele provincie.

Verloven niet ingetrokken

,,Iedereen is er klaar voor’’, bevestigt de Veiligheidsregio Friesland. Hulpdiensten hebben geen verbod op vakanties voor hun personeel opgelegd. ,,Al onze verloven ingetrokken voor augustus? Dat klopt niet”, zegt Sylvia te Wierik, de hoogste baas van de politie in Friesland. Er zijn wel agenten uit Groningen en Drenthe ingevlogen voor de Waddeneilanden, maar dat gebeurt iedere zomer.

De politie houdt al een hele tijd rekening met de drukke augustusmaand. ,,We kijken er niet tegenop. Eigenlijk hebben we er vooral zin in”, zegt Te Wierik. ,,We doen het ook niet alleen. De provincie, It Fryske Gea en de Landelijke Eenheid houden ook toezicht.”

Skûtsjesilen en Sneekweek

Maureen Wiersma van de Regionale Ambulancevoorziening Fryslân (RAV): ,,Wij moeten altijd genoeg mensen hebben om alle ambulances te kunnen bezetten. Ook in de vakanties.’’ Zij benadrukt dat de evenementen zelf verantwoordelijk zijn voor de eerste hulp. Grou valt daarvoor terug op EHBO-ers die al jaren paraat staan, vertelt Jan Feike Hoekstra van de Skûtsjecommissie.

Sneek heeft een vaste uitvalsbasis in de Martinikerk, aldus Petra Miedema van Stichting Sneek Promotion. In horecabedrijven zijn voldoende bhv’ers paraat. Agenten draaien dubbele diensten, meldde Marja Doosje, teamchef van de Sneker politie eerder al. Ze werken zowel in Harlingen als in Sneek.

Extra inzet bij massastart Mijl van Rijs

Voor het Concours Hippique in Rijs geldt de standaard hulpverlening, meldt Johanna Faber. Het paardenevenement had dit keer wel wat moeite het team rond te krijgen. Extra veiligheid is vereist bij het onderdeel de Mijl van Rijs als de paarden een massastart maken. ,,De paarden zijn dan zo fanatiek en gaan zo hard, dat ze moeilijk te sturen zijn.’’

Als het mooie weer aanhoudt, houdt de politie wel rekening met meer overlast in de avonduren. ,,Maar dit weer hadden we in juli ook. En die maand is eigenlijk heel normaal verlopen.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement