Als het aantal coronabesmettingen in Friesland, Groningen en Drenthe lager blijft dan elders in het land, moeten hier ook minder beperkingen gelden voor studenten.

Hogeschool NHL Stenden pleit voor ‘regionaal maatwerk’ voor de 25.000 studenten. ,,In Leeuwarden geldt echt een andere situatie dan in Amsterdam’’, zegt bestuursvoorzitter Erica Schaper. Dat geldt zowel voor de druk op het openbaar vervoer als het besmettingsrisico.

Openbaar vervoer

Naar verwachting besluit het kabinet woensdag over mogelijke versoepelingen van de maatregelen die gelden voor het onderwijs. Met name de regels voor het openbaar vervoer spelen onderwijsinstellingen parten.

,,We kunnen nu maximaal 20 procent van onze studenten ontvangen’’, zegt Schaper. Daarbij geldt als richtlijn dat het onderwijs wordt gegeven tussen 11.00 en 15.00 uur. Op die manier hoeven studenten in de spitsuren geen gebruik te maken van het openbaar vervoer.

,,In gesprek met de Veiligheidsregio en de bedrijven in het openbaar vervoer bekijken we of verruiming van de tijden mogelijk is’’, aldus Schaper. In Noord-Nederland is naar haar mening een soepeler regeling mogelijk. ,,Met daarbij natuurlijk wel de randvoorwaarde dat in onze regio het aantal ziektegevallen beperkt blijft.’’

Hoe nu verder?

NHL Stenden heeft voor Maritieme Academie Willem Barentz op Terschelling gevraagd om ontheffing van de stringente regels. ,,Als onze studenten eenmaal op het eiland zijn, kunnen ze best met de fiets naar school. Dat legt dus geen druk op het OV daar.’’ Schaper hoopt hierover snel duidelijkheid te krijgen.

De hogeschool maakt zich zo op voor fase twee van het coronatijdperk. Na de ‘lockdown’ in maart ging de aandacht uit naar het voorkomen van studievertraging: ,,Dat was onze grootste zorg’’. Die missie lijkt geslaagd.

Lees ook PREMIUM | Vast in studentenkamer, 12.000 kilometer van huis: 'Zo fijn om iemand weer echt te zien'

De razendsnelle overschakeling van studeren in een groot gebouw naar online studeren thuis is goed verlopen. ,,Niet al het leren hoeft op school plaats te vinden’’, constateert Schaper. Maar het komend studiejaar vraagt andere dingen. Het onderwijs - van middelbare school, mbo en hbo tot universiteit - staat voor de vraag: hoe verder? ,,We moeten terug naar de kern. En dan blijkt dat studenten elkaar missen, dat medewerkers elkaar missen. Je mist de energie, de gekke dingen die op school gebeuren.’’

Veel aandacht voor eerstejaars

Er moet veel aandacht zijn voor de eerstejaars studenten, zegt ze. ,,Dat is een nieuwe groep studenten, die nog geen binding heeft met medestudenten. En het is ook nog eens de groep die dit jaar geen eindexamens heeft gemaakt, geen feesten kon vieren of examenreizen maakte.’’

Onderwijsinstellingen kijken naar alternatieve locaties om meer studenten les te kunnen geven. ROC Friese Poort overweegt sporthallen, theaters en kerken af te huren, de Rijksuniversiteit Groningen denkt onder andere aan onderwijs bij Philips in Drachten. NHL Stenden zoekt ook naar alternatieven. Zo beschikt de hogeschool over een pand op industrieterrein Schenkenschans in Leeuwarden, waar wellicht lessen kunnen worden gegeven.

,,Het zal hybride blijven, online en offline’’, zegt Schaper. ,,Ik hoop op verruiming van maatregelen, zeker in het openbaar vervoer. Maar wat er op 1 september kan, is nu nog koffiedikkijken. Onze studenten moeten, net als wij allemaal, leren omgaan met onzekerheid.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Onderwijs
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct