Hoge sterfte door hart- en vaatziekten raadsel voor GGD Fryslân

In Friesland overlijden vergeleken met de rest van Nederland bovengemiddeld veel mensen als gevolg van hart- en vaatziekten. GGD Fryslân is verrast.

De rijksoverheid bracht deze week door het gezondheidsinstituut RIVM bewerkte cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek naar buiten. Daaruit blijkt dat in Friesland bovengemiddeld veel mensen aan ziekten van het hartvaatstelsel overlijden. Alleen in de GGD-regio’s Groningen, Twente en Zuid-Limburg lag tussen 2013 en 2016 de gemiddelde sterfte nog hoger.

Verrast

GGD Fryslân is verrast over de cijfers. ,,Als je kijkt naar de risicofactoren roken, drinken en overgewicht, dan springen we er niet boven uit”, laat woordvoerder Sytske Balt in een reactie weten. Het zou kunnen dat afstand en leeftijd een rol spelen. Wat betreft alleen acuut hartinfarct en hartfalen ligt de gemiddelde sterfte enkel in de regio Groningen hoger. Maar GGD Fryslân waagt zich niet aan mogelijke verklaringen voor de regionale verschillen. ,,Dit is niet ons onderzoek.”

Het RIVM gaat er wel vanuit dat de hogere sterfte in Friesland deels te verklaren is door de risicofactoren roken en overgewicht. In Oost-Groningen valt de relatie tussen sociaal-economische status, roken en ernstig overgewicht volgens het rijksgezondheidsinstituut heel duidelijk te trekken. ,,Voor Friesland lijkt dit ook te gelden, maar minder sterk.”

Sterfte door hart- en vaatziekten per gemeente

Op lokaal niveau vallen de gemeenten Vlieland, Dantumadiel, Harlingen, Kollumerland, Terschelling en het voormalige Franekeradeel in die volgorde het negatiefst uit de toon. Ook in de hele zuidelijke helft van Friesland, van Súdwest-Fryslân tot Ooststellingwerf, ligt de sterfte door hart- en vaatziekten boven het landelijk gemiddelde. De laagste sterfte door deze kwalen was in de onderzochte jaren gemiddeld op Ameland, gevolgd door de toen nog bestaande gemeentes Leeuwarderadeel en Littenseradiel.

Jaarlijks sterven in Nederland zo’n 38.500 mensen aan ziekten van het hartvaatstelsel, blijkt uit de doodsoorzakenstatistiek. Alleen kanker eist jaarlijks meer levens.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement