Hofje Tiny Houses voor ouderen in Berltsum

Kleiner wonen is ook een behoefte bij ouderen. Berltsum maakt er werk van met ,,it meast duorsume hofke fan Nederlân’’.

Een initiatiefgroep uit het dorp wil aan de K.J. van den Akkerstraat, op de plek van de voormalige basisschool Lyts Libben, een duurzaam hofje creëren, met kleine woningen voor ouderen. De huizen die zij achterlaten, kunnen weer gevuld worden door starters of doorstromers op de woningmarkt. Berltsum kent een wachtlijst voor woningzoekenden.

Het plan is ontstaan uit het initiatief in de voormalige gemeente Menameradiel om Tiny Houses op geschikte plekken in de gemeente toe te staan. Op een eerste evenement over dit kleinschalig wonen bleken ook ouderen op zoek naar zo’n oplossing te zijn. Ze willen kleiner wonen, gelijkvloers, met leeftijdsgenoten en met comfort. ,,Wij zien kansen om deze mensen een plek te bieden, namelijk het meest duurzame hofje van Nederland!’’, staat in de planomschrijving.

Woonvisie

De gemeente Waadhoeke, waar Berltsum nu onder valt, komt pas in 2019 met een woonvisie. Daar wil het dorp niet op wachten. Ze hebben hun project ingediend bij de Commerciële Club Noordwest Friesland die een proef houdt met de omgevingswet. Doel is met concrete projecten vooruit te lopen op deze wet die in 2021 ingaat.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement