Hoeveel Friese kinderen krijgen jodiumpillen? En vier andere vragen over het gevaar van een Duitse kernramp

De overheid verspreidt jodiumtabletten onder alle kinderen in de Friese zuidoosthoek. Die pillen moeten hen beschermen bij een eventuele ramp in de kerncentrale in Lingen (Duitsland). Vijf vragen over nut en noodzaak.

Hoeveel Friese kinderen krijgen de pillen toegestuurd?

De overheid stuurt vanaf 9 oktober per post doosjes met jodiumtabletten naar alle kinderen onder 18 jaar in Heerenveen, Ooststellingwerf, Opsterland en Weststellingwerf. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek wonen in deze vier gemeenten in totaal 26.500 minderjarigen.

De pillen zijn bedoeld voor kinderen die binnen een straal van 100 kilometer wonen van de kerncentrale in Lingen, Duitsland. Die straal loopt in Friesland grofweg van Bakkeveen tot Wolvega. Plaatsen als Heerenveen, Gorredijk, Beetsterzwaag en Ureterp vallen hier buiten.

Toch vallen ook hier straks jodiumpillen op de deurmat. ,,We kiezen er bewust voor om ze over de hele gemeente te verspreiden’’, zegt woordvoerder Inge Freriksen van het ministerie van Volksgezondheid. ,,We willen voorkomen dat de ene straat wel zulke pillen krijgt en de andere niet.’’

Hoe werken jodiumtabletten precies?

Bij een kernongeval kan radioactief jodium ontsnappen. Als het lichaam dit door inademing opneemt, veroorzaakt het op langere termijn mogelijk schildklierkanker. Uit onderzoek blijkt dat vooral kinderen en zwangere vrouwen een groot risico lopen.

Door tabletten met stabiel jodium te slikken, raakt de schildklier tijdelijk met dit jodium verzadigd. Als het lichaam vervolgens toch radioactief jodium opneemt, komt dit niet meer in de schildklier terecht maar wordt het uitgescheiden.

Waarom worden die pillen juist nu verspreid?

Het is niet zo dat er bij de kerncentrale in Lingen een veiligheidsprobleem is, aldus het ministerie. Maar toen het in 2011 in Japan wél mis ging bij de kerncentrale in Fukushima, werd duidelijk dat er veel kostbare tijd verloren gaat wanneer hulpverleners pas tijdens het kernongeval met de distributie van jodium beginnen.

Het voornemen om jodiumtabletten in Nederland te verspreiden is al in 2013 bekendgemaakt door minister Henk Kamp van Economische Zaken. Door de tabletten preventief op te sturen neemt Nederland dezelfde maatregelen als Duitsland of België bij een kernramp. Deze aanpak sluit aan bij de uitgangspunten van het Internationaal Atoom en Energie Agentschap (IAEA).

Klik hier voor meer antwoorden over de jodiumpillen

Hoe lang zijn de tabletten die ik krijg houdbaar?

Volgens Freriksen zijn de jodiumtabletten die nu worden verspreid ,,vrij recent’’ door de overheid aangekocht. Dat betekent dat ze nog een jaar of tien bruikbaar zullen zijn. De houdbaarheidsdatum staat op de verpakking.

De overheid houdt al sinds 1987 een nationale voorraad jodiumpillen aan, opgeslagen in Zoetermeer. Het is dus regelmatig voorgekomen dat er partijen tabletten ongebruikt zijn weggegooid omdat ze niet meer werkten. Al is het natuurlijk juist de bedoeling dat niemand in Nederland deze pillen ooit hoeft te slikken.

Omdat ongeboren kinderen ook extra kwetsbaar zijn voor radioactief jodium, kunnen zwangere vrouwen vanaf deze maand jodiumpillen kopen bij drogist of apotheek. In gezondheidsbrochures voor vrouwen die in verwachting raken, wordt vanaf nu op het bestaan van jodiumpillen gewezen.

Als het wél mis gaat in Duitsland: wat doet de overheid dan nog meer?

Zelfs als er bij de centrale in Lingen een kernramp plaatsvindt, hangt het van de windrichting af of Nederland maatregelen moet nemen. Als de wind gunstig staat en de radioactieve wolk wegdrijft, is er waarschijnlijk geen actie nodig. Staat de wind wel deze kant op, dan laat de overheid weten of kinderen de jodiumpillen moeten innemen.

Mogelijk moeten bewoners ook hun ramen en deuren sluiten en voorzichtig zijn met eten en drinken. Evacueren zal voor inwoners van Friesland niet nodig zijn, daarvoor is Lingen te ver weg.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement