Hoe moet Welcome To The Village nu verder?

Voor het publiek was de zesde editie van Welcome To The Village een mooi festival, voor de organisatie minder.

Algemeen (of zakelijk) directeur Bianca Pander was vrijdag de hele dag in overleg met de gemeente, om de zaken recht te trekken nadat het festival donderdagavond was stilgelegd wegens overtreding van de ‘nachtwaarde’ in de geluidsnorm. Ze keert niet terug, tenminste niet als directeur.

Te swier

Pander was toch al van plan om te vertrekken: ze heeft het druk genoeg met haar andere baan, als directeur van het Amsterdamse campagnebureau BKB. ,,Ik soe oars noch in jier troch, mar net op dizze manier”, zegt ze, verwijzend naar de vergunningsperikelen met de gemeente. ,,It wurdt my te swier.” Muziekprogrammeurs Peter Dijkstra en Peter Reen haken ook af, maar dat heeft niet direct met deze problematiek te maken.

Pander en artistiek directeur Sjoerd Bootsma benadrukken dat de relatie met de gemeente ,,uitstekend” is. Bootsma: ,,Er wordt nu niet op overlast gehandhaafd, maar volgens de papieren norm. Wij snappen heel goed dat de gemeente dit doet. Ze mogen nergens risico lopen. Ze hadden ooit moeten zorgen dat er een betere vergunning was. Dat is niet gelukt, dus nu moeten we er het beste van maken. En dat gaat heel goed”, dankzij een aangepast programma na enen als de ‘nachtwaarde’ ingaat.

Nieuwe omgevingsvergunning

Maar wil Welcome To The Village publiek van buiten Friesland trekken, dan is een volwaardig nachtprogramma essentieel, zegt de directie. En dat kan dus niet met deze, streng doorgevoerde papieren regels. De oplossing: terug naar de tekentafel, een compleet nieuwe omgevingsvergunning. Pander: ,,Dy is no hieltyd oanpast, dêrom kin Groene Ster Duurzaam der gatten yn sjitte. Der is no in earste ûntwerp, dêr sille wy goed nei sjen. Wy lizze ús fergunningsoanfraach derûnder, dan kinne wy fan it begjin ôf sizze: dit is de kontekst fan it festival, kin dat yn jim kontekst? Sa net, dan moat dit en dat oanpast wurde.”

Bootsma: ,,We hebben echt een prachtig festival gehad. Ook dankzij de mensen... We hebben het allerbeste publiek van de hele wereld, ik word er gewoon emotioneel van. Zo veel lieve reacties. Daar kun je toch niet mee stoppen? Maar voor de organisatie was het allemaal niet zo leuk. Het is zo jammer dat twee mensen (Groene Ster Duurzaam, red.) dat kapot zouden kunnen maken. Gelukkig leven we in een rechtsstaat en hebben ze dat recht. Maar het is geen spelletje dat je kunt winnen. Het gaat om mensen. Zo jammer dat je daar niet over in gesprek kan, dat het altijd via de rechter moet.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement