Econoom Adriaan Soetevent: ,,Leg een buffer aan.’’ FOTO ANP

Hoe maak je je als burger weerbaar tegen een recessie? 'Schiet niet in de stress'

Econoom Adriaan Soetevent: ,,Leg een buffer aan.’’ FOTO ANP

Neem je financiële situatie onder de loep als je je nu zorgen maakt. En zorg dat je goed in je vel zit, adviseert micro-econoom Adriaan Soetevent aan de Rijksuniversiteit Groningen. ,,Investeer in relaties.” Zijn collega Karel Jan Alsem roept consumenten op juist nu geld uit te geven.

Lees ook: Dreigende recessie? Kop op, zeggen Friese ondernemers

Hoe kun je je als burger weerbaar maken tegen een eventuele economische recessie? Dat is afhankelijk van je persoonlijke situatie, stelt micro-econoom Adriaan Soetevent van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Hij adviseert mensen die zich zorgen maken hun financiële situatie onder de loep te nemen. „Kort samengevat geldt: vergroot je inkomen en kijk naar je bestedingen. Maar laat je niet leiden door onrust.’’

Buffer

Wie een aanvullend pensioen heeft, zou nu een buffer kunnen aanleggen, om zo in te spelen op mogelijke toekomstige kortingen. ,,Een daadwerkelijke korting op pensioenen lijkt niet uitgesloten, als de dekkingsgraad door de bodem zakt”, verwacht hij. ,, Kijk waarop je kunt besparen en leg een buffer aan. Hoe groot? De vuistregel is drie keer een maandsalaris,” stelt hij.

Kansen

De krapte op de arbeidsmarkt biedt daarentegen volop kansen, meent hij. Parttimers zouden nu al kunnen overwegen meer uren te gaan werken. ,,Zo kunnen ze hun financiële weerbaarheid vergroten. Dat geldt bijvoorbeeld voor gezinnen waarvan een van de partners parttime werkt”, meent de hoogleraar. ,,Als je meer inkomen hebt, spreid je je risico’s.”

Overschot

Minima die de afgelopen jaren weinig van de economische voorspoed merkten, stelt Soetevent gerust. De uitkeringen zullen niet snel naar beneden gaan. ,,De overheidsfinanciën staan er gunstig voor, omdat er een begrotingsoverschot is. Ook op de AOW zal denk ik op korte termijn niet gekort worden.’’

Sparen

Wie beleggingen heeft en bij een koersdaling in de financiële problemen komt, doet er verstandig aan maatregelen te nemen, aldus Soetevent. ,,Beleggen moet je alleen doen met geld dat je kunt missen. Als dat niet zo is en je wordt nu onrustig, kun je een deel op je spaarrekening zetten. Al levert dat geen rente op, het geld blijft er wel op staan.”

Sentiment

Economie is voor een groot deel sentiment. Een tip van de hoogleraar: ,,Zorg dat je goed in je vel zit en schiet niet in de stress. Investeer in relaties. Dat kost tijd, maar geen geld.’’ Soetevent zelf is niet al te somber. ,,Ik constateer dat er meer wolken zijn dan een jaar geleden. De economische verwachtingen zijn minder rooskleurig. De handelstarieven die landen elkaar opleggen laten sporen na. Maar hoeveel impact dat heeft op de Nederlandse export is onduidelijk. Voor hetzelfde geld hebben Trump en XI (de Chinese leider Xi Jinping red.) binnenkort een goed gesprek en ziet iedereen het weer zitten.”

Uitgeven

De Groningse econoom Karel Jan Alsem, lector marketing aan de Hanzehogeschool Groningen, beklemtoont dat de consument zelf de economische barometer mede bepaalt. ,,Je bent zelf als consument onderdeel van de economie. Je moet nu niet onrustig worden.” Er is weinig reden tot paniek, vindt hij. ,,De Nederlandse economie draait goed. Het consumentenvertouwen stijgt en is met 2 procent hoger dan een maand geleden.” Zijn advies: blijf vooral geld uitgeven. ,,Door te besteden geef je de economie een impuls en wapen je je het beste tegen een eventuele recessie.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct