Bij Friese kinderboerderijen is extra tijd nodig om te komen tot draagvlak voor een rookvrije omgeving. Van de twaalf kinderboerderijen zijn er drie nog niet rookvrij en vier slechts gedeeltelijk.

Dat schrijven de programmaleiders Akke Hofstee en Ciska Hiemstra van het project Rookvrije Generatie Fryslân 2019 tot en met 2022 in een tussenrapportage. De ambitie van dit door de achttien Friese gemeenten gedragen project is dat vanaf 2023 alle kinderen in Friesland rookvrij kunnen opgroeien. De droom is dat in 2040 geen kind meer rookt in Friesland. Om deze doelen te bereiken zijn er eerder elf projecten bedacht.

Rookverbod schoolterrein

Van de 46 kinderopvanghouders die een vragenlijst invulden is 93,5 procent rookvrij, honderd andere kinderopvanghouders hebben de enquête niet geretourneerd. Bijna alle schoolterreinen zijn rookvrij, stellen de programmaleiders van GGD Fryslân vast. De percentages sluiten volgens hen aan bij de landelijke cijfers; landelijk variëren ze van 92 procent (beroepsonderwijs) tot 98 procent (primair onderwijs). Sommige scholen zijn nog niet tevreden over de praktijk van het rookvrij zijn, meldt de tussenrapportage. Sinds dit jaar controleert de NVWA op uitvoering van het rookverbod op schoolterreinen.

Hoeveel kinderen er momenteel nog roken in Friesland wordt uit de tussenrapportage niet duidelijk. Wel dat in 2020 17,6 procent van de Friezen rookte, iets boven het landelijk gemiddelde van 16,6 procent. Vijf jaar geleden rookte nog 20,9 procent van de inwoners van Friesland, tegen 20,5 procent van alle Nederlanders.

Samen met Sport Fryslân probeert GGD Fryslân te komen tot rookvrije sportomgevingen. Aan een overzicht van rookvrije verenigingen wordt nog gewerkt. Het project heeft net als andere interventies vertraging opgelopen door de coronacrisis. GGD Fryslân leidde zes stoppen-met-roken-coaches op. Die begeleidden in 2020 150 cliënten, ruim drie keer zoveel als in 2019.

Rookvrij

Van de achttien gemeenten zelf hebben drie gemeenten plannen voor een rookvrije omgeving al daadwerkelijk in uitvoering gebracht. Vier gemeenten hebben een plan, tien gemeenten hebben de eerste stappen gezet richting rookvrij-beleid en één gemeente heeft nog helemaal geen plannen of activiteiten ontwikkeld. Namen van de gemeenten worden niet genoemd.

Om (kind)omgevingen rookvrij te maken is het belangrijk dat minder Friezen op minder plekken roken en de ‘stoppen met roken’-zorg laagdrempelig toegankelijk is, schrijven Hofstee en Hiemstra. De focus zal de komende tijd liggen op rookvrij tijdens zwangerschap.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Gezondheid
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct