Hoe lang nog dicht blijven? Horeca hoopt op provinciaal garantiefonds

Terras FOTO ANP

De Friese horeca hoopt dat de provincie een garantiefonds wil oprichten om de drooggevallen horeca door de coronapandemie te slepen.

,,We moeten er voor waken dat we over drie weken de hele boel failliet hebben’’, zegt voorzitter Corné van de Erve van de Friese afdeling van Koninklijke Horeca Nederland.

,,Wie trouw z’n verplichtingen nakomt, zit gauw in liquiditeitsproblemen.’’ Een garantiefonds van de provincie zou banken helpen om overbruggingskrediet beschikbaar te stellen. Het idee is vorige week door KHN-Friesland op tafel gelegd bij aan Gedeputeerde Staten.

Help ons

Op nationale schaal zijn maatregelen afgekondigd voor inkomens-ondersteuning en voor respijt bij de afdracht van belastingen en andere lasten. Maar Van de Erve betwijfelt of dit genoeg soelaas biedt.

,,We hebben alle burgemeesters gevraagd om voor de rest van het jaar af te zien van de inning van toeristenbelasting en horeca-ondernemers te ontzien bij de precarioheffing en de ozb. Help ons, hebben we gezegd.’’ Die boodschap is wel goed ontvangen, zegt Van de Erve.

'Lente voor veel zaken begin van het verdienseizoen, buffers ontbreken'

Café- en restauranthouders missen hun omzet, terwijl vaste lasten volop doorlopen. ,,Al krijg je nog zo’n fantastische zomer, de schade is nooit meer in te halen’’, schetst de KHN-voorman. Hij wijst erop dat leveranciers en groothandels in hetzelfde schuitje zitten. ,,Ook regionale bedrijven als Vermaning en Krikke zouden niet mogen omvallen.’’

In het algemeen hebben horeca-bedrijven niet veel spek op de botten, aldus Van de Erve. Het verdienseizoen zou voor de meesten normaliter dit weekeinde zijn begonnen.

Boemerang

In plaats daarvan moeten ze personeel afzeggen en verkeren ze in onzekerheid wanneer ze de draad weer kunnen oppakken. De suggestie van werkgeversvoorzitter Hans de Boer om winkels en horeca half april weer ,,gecontroleerd’’ op te starten valt in dorre aarde. De coronapiek valt hier wellicht later.

Van de Erve: ,,Ik houd mijn hart vast. Er is in horeca en recreatiebedrijven vaak fors geïnvesteerd in verband met LF2018. Daarmee is het vet al opgegeten. De sector moet in leven blijven. Als hij omvalt, zou zich dat als een boemerang tegen de overheid kunnen keren.’’