Wat is een artikel?

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Elke maand 3 LC+-artikelen lezen met je gratis account

Aan het begin van de maand wordt je tegoed weer aangevuld tot 3.

Ook onbeperkt LC+-artikelen lezen?

Dat kan! Met een (proef)abonnement kun je net als onze andere abonnees onbeperkt PLUS-artikelen lezen op onze site en in de app.

Je hebt jelimiet bereikt.  Verder lezen? Abonneren Je kunt nog [plusArticlesLeftCount]artikelen lezen deze maand

'Hoe is het met de seks?', vraagt uroloog-seksuoloog Bert Messelink

Op erectiestoornissen rust een taboe. Medici van het MCL maken dit probleem bespreekbaar. Zo vraagt uroloog-seksuoloog Bert Messelink aan al zijn patiënten: ,,Hoe is het met de seks?”

,,Als mannen over seks praten, gaat dat eigenlijk altijd met bravoure”, vertelt Messelink. ,,Hoe vaak heb jij het gedaan? Op dat soort vragen zullen ze niet antwoorden dat ze het nog nooit hebben gedaan of dat ze het al drie jaar niet hebben gedaan. Ben je daar eerlijk over, dan tel je in je vriendenkring niet meer mee.”

Mannen zien seks vooral als iets fysieks, vervolgt Messelink, die als seksuoloog het kwaliteitskeurmerk NVVS mag dragen. ,,Ze denken dat ze moeten presteren. Hun mannelijkheid hangt samen met de daad, denken ze.” Als die mannen – vaak door een ziekte, een operatie of als bijwerking van een behandeling – dan ineens niet meer een erectie kunnen krijgen, heeft dat veel meer gevolgen dan alleen het gemis aan genot, stelt de arts. ,,Het doet iets met je relatie en het kan ook iets met je persoonlijkheid doen.”

Vandaar dat het Medisch Centrum Leeuwarden steeds meer aandacht heeft voor de invloed van medische handelingen op het seksleven, zegt Messelink. Erectiestoornissen zijn in het ziekenhuis meestal het gevolg van behandelingen aan de prostaat of dikke darm of een bijwerking van een chemokuur. Of een gevolg van een neurologisch probleem, veroorzaakt door ziektes als MS, ALS of een hersenbloeding. Het woord psychisch zal Messelink nooit in de mond nemen. ,,Dat is een beladen term. In je brein verandert iets, dát heeft gevolgen.”

Uitgangspunt is dat je bij de uroloog over seks mag praten

De mannen die Messelink in zijn spreekkamer krijgt, komen daar doorgaans met plasklachten of pijnklachten. ,,Maar ik vraag altijd: hoe is het met de seks? Uitgangspunt is dat je hier over seks mag praten.”

Erectieproblemen moet je bespreken met je partner, adviseert hij. ,,Dat klinkt logisch, maar nogal wat mannen denken voor hun partner. Mannen met dit soort problemen zeggen vaak: de erectie doet het niet meer. De eigenlijke hulpvraag is: ik wil graag weten hoe ik weer kan vrijen met mijn vrouw. Dat is de draai die je moet maken.”

Messelink vertelt dat het voor veel oudere mannen een eye-opener is dat gemeenschap niet het meest belangrijk is voor een vrouw. ,,Het gaat erom dat je weer plezier in bed krijgt. Hoe? Gewoon lekker knuffelen, strelen, genieten van elkaars aanraking. Bij mannen die nog een werkend mechanisme hebben, zie je dan dat de erectie weer terugkeert. De druk is eraf, als het niet hoeft wordt het veel makkelijker.”

'Het mag heus wel wat kalmer'

In zijn spreekkamer ziet Messelink mannen die na dertig, veertig jaar huwelijk alsnog scheiden. ,,Dan zijn ze 60 en beginnen ze een nieuwe relatie. Met een vrouw van dezelfde leeftijd, maar ze zien zichzelf nog als een man van twintig, heel grappig. Over het algemeen is intimiteit veel belangrijker voor oudere stellen dan die opwinding, geil zijn. Het mag heus wel wat kalmer.”

In heel veel gevallen ligt kanker ten grondslag aan de erectieproblemen, halen de medici aan. In eerste instantie gaat de patiënt bij zo’n diagnose in de overlevingsstand, seks speelt dan even geen rol in hun leven. Als na de behandeling het nieuwe leven begint, kan dat lelijk tegenvallen als een deel van het lichaam niet meer functioneert. ,,Niet voor niks wordt de kwaliteit van leven het laagst beschouwd drie maanden nadat iemand aan een kankergezwel is geopereerd”, haalt bekkenfysiotherapeut Jenneke Kalkdijk aan.

Zittend bestaan kan resulteren in erectiestoornis

De patiënten die Messelink ziet in zijn spreekkamer zijn doorgaans mannen van 50 jaar en ouder. Kalkdijk ziet ook jonge mannen met erectieproblemen, vanaf 25 jaar. Een zittend bestaan, statisch bewegen, negatieve ervaringen of spanningen door stress kunnen daaraan ten grondslag liggen, legt ze uit. ,,Een verkeerd gebruik van de bekkenbodemspier. De meeste mannen hebben geen idee wat je met deze spieren doet.”

Als de bekkenbodem slecht functioneert, kun je een mindere doorbloeding krijgen, met alle gevolgen voor het krijgen van een stijf geslachtsdeel. ,,Mannen denken daar niet snel aan. Jongere mannen komen met plasproblemen bij de huisarts, niet zozeer met erectieproblemen.” Oefeningen in het juist aanspannen van de bekkenbodemspier kunnen de problemen volledig verhelpen. Ook oudere mannen kunnen door deze oefeningen de kans op het krijgen van een erectie weer vergroten, behalve als ‘hun apparaat kapot is’.

Erectieproblemen raakten door de introductie van erectiepillen van het merk Viagra een jaar of vijftien geleden tijdelijk uit de taboesfeer. Ineens kwamen potentieverhogende middelen op een laagdrempelige manier binnen handbereik. ,,Ik schrijf ze wel eens voor, maar ook nieuwe andere merken. Die werken langer. Soms kan zo’n pil als ondersteuning een goed effect hebben, maar er zijn ook bijwerkingen. Je moet deze pillen altijd in overleg met een huisarts gebruiken.”

'Alsof je geen potentie meer kan hebben als je geen erectie meer hebt'

Woorden als potentieverhogend of impotent zouden Messelink en Kalkdijk zelf nooit gebruiken. ,,Heel erg rolbevestigend”, gruwt Messelink. ,,Alsof je geen potentie meer kan hebben als je geen erectie meer hebt. Dat kan wel degelijk: in het dagelijks leven, maar ook in de seks.”

Tijdens de Medische Publieksacademie zal gynaecoloog-seksuoloog Ellen Lammerink de rol van de vrouw, als de man niet meer vrijen kan, belichten, . ,,De vrouw moet duidelijk maken hoe het voor haar is”, zegt Messelink. ,,Zoals gezegd: de vrouw heeft er vaak niet zoveel moeite mee dat gemeenschap niet meer mogelijk is.” De uroloog-seksuoloog verwijst naar een Amerikaans onderzoek en begint te grijnzen. ,,Waar mannen met twee redenen al een heel eind zijn, daar hebben vrouwen 237 redenen om seks te hebben. Echt waar. Voortplanting, plezier, maar ook angst om haar man aan een ander kwijt te raken of als ruilmiddel voor het uitlaten van de hond kan voor haar een reden voor seks zijn. Het gunnen van seks is voor vrouwen heel vaak een onderdeel van onderhandelingen.”

Gratis lezing

‘Als een man niet meer kan vrijen’ is op maandag 4 november het thema van de Medische Publieksacademie, een samenwerkingsverband tussen MCL en de Leeuwarder Courant. Uroloog-seksuoloog Bert Messelink, gynaecoloog-seksuoloog Ellen Lammerink en bekkenfysiotherapeut Jenneke Kalkdijk geven lezingen en beantwoorden vragen. Voor de gratis lezing zijn nog plaatsen beschikbaar.

Locatie: Medisch Centrum Leeuwarden (Henri Dunantweg 2).

Aanvang: 19.30 uur.

Opgave kan alleen via:

www.mcl.nl/mpa

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement

Aanmelden LC-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws