Wat doen mensen als het kwik bijna de veertig graden aantikt? We namen een kijkje in het Haerenkwartier in Oosterwolde.

‘The Doctor’

Wieger van der Bosch en zijn partner Jannie Sietzema zitten tegen de gevel van hun huis aan de Dwarshaer aangedrukt. Want in de achtertuin is de temperatuur niet te harden. ,,Daar is het wel zestig graden’’, zegt Wieger. Ze hebben bezoek van een maat, Gijs van der Werf, hij woont een stukje verderop, aan de Vossehaer.

loading

De Oosterwoldigers hebben verkoeling dankzij groen en een parasol. Straks, doorgaans tegen vieren, verkassen ze naar de parkeerplaats tegenover het huis. Daar hebben ze schaduw van bomen. Maar dit weekeinde brengen ze ook veel binnen door om de verrichtingen van motorracer Valentino Rossi te volgen. Jannie heeft zijn beeltenis op haar bovenarm laten tatoeeren. ‘The doctor’, staat eronder. ,,Zijn bijnaam.’’

Puzzelen en bordueren

De zonwering naar beneden, de ventilator aan en achterdeur open met een gordijn ervoor. Zo blijven Joop en Wendy Makkingje de warmte in hun hoekwoning aan de Goldhaer de baas. Joop hangt in de relaxstoel met een puzzelboekje, Wendy zit op de bank en borduurt.

loading

Normaliter hebben ze binnen gezelschap van hun bloedhonden Mo (op de tweezitter) en Belle (op een matras voor de televisie). Omdat Mo een gevaar is voor het bezoek, moet hij even achter het hek in de keuken. En Belle dan ook maar. Verder hebben ze nog een hondje en een agressieve papegaai, die in zijn kooi moet blijven omdat hij zijn baas en de honden wel eens wil aanvallen. ,,Nu en dan doen we even een bakje’’, vertelt Joop. ,,Zo komen wij de dag wel door’’, aldus Wendy.

Speciekuip

In hun tuin vervelen Johannes en Annigje van der Heide zich geen tel. Vanonder hun partytent op de hoek van de Venekoterweg en de Lange Haer zien ze van alles voorbij trekken. ,,Ik ha frachtweinsjauffeur west’’, vertelt Johannes. ,,At âld-kollega’s hjir delkomme, toeterje se altyd.’’ Net als hun zoon, die ook chauffeur is, en diens collega’s.

loading

Johannes zit met zijn voeten in een speciekuip. Die is met koud water gevuld. Vlak naast hem een zelfgemaakt kruiwagentje vol lege bierblikjes. Daarvan rijgt hij straks een ketting. En die wil hij op de schutting leggen om katten op afstand te houden. Annigje heeft meer moeite met de warmte. Haar wacht zo meteen verkoeling, dan is de speciekuip voor haar. ,,Maar eerst schoon water erin.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ooststellingwerf
Weer
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct