Hoe houd je het waddengebied duister? Met lichtgevende fietspaden

Het waddengebied wordt ‘s nachts nog donkerder dan het al is. Vooral ‘strooilicht’ van lantaarnpalen is een probleem. Dit wordt aangepakt, meldt het ministerie van Economische Zaken maandagochtend.

Tot op provincie- en gemeenteniveau ligt er een plan van aanpak. Zo werkt de provincie Friesland vanaf nu met lichtgevende wegmarkeringen op provinciale fietspaden. Hierdoor hoeft er geen of minder verlichting te worden geplaatst.

De Noord-Hollandse gemeente Hollands Kroon doet ook mee. Deze gemeente vervangt de komende zes jaar zo’n 1350 verouderde verlichtingen.

Naast overheden nemen ook bedrijven deel, aldus het ministerie. Groningen Seaports bijvoorbeeld heeft in een lichtplan vastgelegd onnodige verlichting te verwijderen. Daarnaast wil het veel meer met dimverlichting gaan werken.

‘Dark Sky’

De maatregelen zijn bedoeld om van het waddengebied een zogenoemd ‘Dark Sky’ Werelderfgoedgebied te maken. Er zijn 44 partijen bij betrokken. Al in 2016 werd de eerste verklaring opgesteld.

Nederland is volgens het ministerie een van de landen met de meeste lichtuitstoot ter wereld. Het waddengebied is juist een van de donkerste gebieden van Europa. Het behoud van deze duisternis is van groot belang voor het welzijn van mens en dier, aldus het ministerie.

Deelnemers zijn onder meer de drie waddenprovincies, veel waddenzeegemeenten, het rijk, natuurverenigingen en bedrijven. Zij werken vooral aan het verwijderen en vervangen van verlichting, bij overheden en ondernemers in het gebied.

Overigens zijn de eerste maatregelen al genomen. Zo was de Afsluitdijk een bron van verstrooiing richting de Wadden. Hier heeft Rijkswaterstaat, in samenwerking met kunstenaar Daan Roosegaarde, al flinke verbeteringen doorgevoerd. Ook op Ameland is al veel werk verricht.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement