Hoe hoog zijn de woonlasten in uw regio?

De maandelijkse woonlasten van eigenaren van een koopwoning in Friesland zijn de afgelopen drie jaar in de meeste regio's flink gedaald. Wie in een huurhuis woont, heeft de afgelopen jaren de rekening juist steeds hoger zien worden. In de infographics op deze pagina kunt u de ontwikkeling zien in uw eigen regio.

De ontwikkeling blijkt uit het WoonOnderzoek Nederland dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zaterdag publiceerde. Zij berekenden onder meer de gemiddelde woonlasten, de kosten die huishoudens kwijt zijn aan huur of hypotheek en vaste lasten zoals gas, water, licht, verzekeringen en belasting.

In Friesland betaalde de eigenaar van een koopwoning in 2009 maandelijks 881,20 euro aan woonlasten. Dat bedrag steeg in de drie jaar daarna naar 908,40 euro per maand in 2012 om daarna weer te dalen tot 822,90 euro in 2015.

Deze ontwikkeling, stijging tot 2012 en daarna een flinke daling, geldt voor alle Friese regio's en tekent zich ook landelijk en noordelijk af. In Noord- en Zuidoost-Friesland waren huishoudens in 2015 zelfs minder kwijt aan woonlasten dan in 2009. Alleen in het zuidwesten van de provincie liggen de kosten in 2015 een fractie hoger dan zes jaar eerder: 858,20 euro tegenover 849,10 euro. Van de goedkoopste regio is zuidwest daarmee de duurste geworden.

In de grafiek hieronder is de landelijke, noordelijke en provinciale ontwikkeling en die per regio te zien.

Terwijl huiseigenaren minder zijn gaan betalen per maand, zijn voor huurders de lasten juist gestegen. Wie in een huis van de woningbouwvereniging woont, zag zijn woonlasten tussen 2009 en 2015 met 45 euro stijgen. Vergeleken met het noordelijke gemiddelde nog een meevaller. In Friesland, Drenthe en Groningen samen stegen de woonlasten voor sociale huur met gemiddeld 70 euro.

Uitzondering is opnieuw het zuidwesten. Waar eigenaren van een koopwoning daar in vergelijking met de rest van de provincie meer zijn gaan betalen, hoeven sociale huurders juist iedere maand minder over te maken. De gemiddelde maandelijkse woonlasten liggen daar op 518,40 euro, 3 euro minder dan in 2009.

In de grafiek hieronder is de landelijke, noordelijke en provinciale ontwikkeling en die per regio te zien voor sociale huurwoningen.

Wie niet in aamerking komt voor een sociale huurwoning en geen huis wil of kan kopen, moet zich wenden tot particuliere verhuurders. Deze mensen zagen de afgelopen zes jaar hun maandelijkse woonlasten stijgen met iets meer dan 100 euro. Particulier huren is in Friesland een fractie goedkoper dan het landelijke gemiddelde.

De ontwikkelingen op de particuliere huurmarkt zijn per landsdeel en provincie te zien in de grafiek hieronder. Het CBS geeft hier geen data voor de verschillende regio's.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement