Hoe gaat GGD Fryslân om met wanhopige mensen aan de deur? Deze en andere vragen over de coronavaccinaties in onze podcast

Een vaccinatie tegen corona. FOTO NIELS DE VRIES

Hoe staat het vaccineren in Friesland ervoor? Hoeveel prikken zet de GGD per dag, per week? Waarom is het zo ingewikkeld om vaccin vanuit Oss op de Friese locaties te krijgen en hoe gaat de GGD om met wanhopige mensen aan de deur?

Dit soort (lezers)vragen bespreekt Sander Warmerdam met Nils van Mourik en Goos Bies. Van Mourik is kwartiermaker vaccineren bij GGD Fryslân en Goos Bies is journalist gezondheid bij de Leeuwarder Courant.

Veel meer mensen met morbide obesitas maken vaccinatie-afspraak dan verwacht

Er zijn veel meer mensen met morbide obesitas en thuiswonende mensen met het syndroom van Down onder de 60 jaar nog niet ingeënt tegen het coronavirus dan de rijksoverheid had verwacht.

Mensen met een bmi van boven de 40 en zelfstandig wonende mensen met Down kunnen zich sinds maandag laten vaccineren bij de GGD. Deze groep zou aanvankelijk door de huisartsen worden geprikt met AstraZeneca, maar voor 60-minners werd dat vaccin onvoldoende veilig bevonden.

Nu kunnen deze mensen onder de 60 na een uitnodiging van de eigen huisarts zich met Pfizer laten inenten bij de GGD. De rijksoverheid schatte dat van deze groep landelijk nog zo’n 17.000 personen konden worden ingeënt, maar inmiddels hebben al 28.000 mensen uit deze categorie een afspraak gemaakt, weet Nils van Mourik, kwartiermaker vaccineren bij GGD Fryslân.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Podcast