Hoe ga ik naar de opening van LF2018?

FOTO ANP

Zaterdag is het zover: Leeuwarden opent het jaar als Culturele Hoofdstad. Het wordt druk, dus hoe kom je het best in de binnenstad? Een overzicht.

Veertigduizend bezoekers, dat is waarop de organisatie van LF2018 hoopt bij de openingsavond van zaterdag. De binnenstad is dan een groot podium voor het Culturele Hoofdstadjaar. De openingshandeling, tussen 21.30 en 22.15 uur, is op drie pleinen tegelijk: Oldehoofsterkerkhof, Zaailand en Gouverneursplein. Maar overal in het centrum is de hele avond van alles te beleven.

Naast een cultureel festijn is de opening ook een grote logistieke operatie. De binnenstad is voor autoverkeer hermetisch afgesloten, op de oostelijke binnenring na, tussen de Noorderbrug en de Wijbrand de Geeststraat. De grootste parkeergarages van de stad zijn dicht. Toch is het mogelijk met elk vervoersmiddel Leeuwarden binnen te komen en te voet of te fiets de binnenstad te bereiken.

Met de auto

Wie met de auto naar Leeuwarden komt, kan het beste naar het grote parkeerterrein bij het WTC/Expo rijden. Parkeren kan daar de hele dag, en vanaf 15.00 uur tot zeker 01.00 uur ’s nachts rijden pendelbussen heen en weer naar het stationsgebied. Dat gebeurt vanaf twee bushaltes: Heliconweg en P+R WTC. Parkeren kost 6 euro, maar neem het kaartje mee: de busrit is dan gratis.

Het is niet raadzaam om van tevoren in de parkeergarages in de binnenstad te parkeren. De garage onder het Oldehoofsterkerkhof gaat om 16.00 uur dicht, die onder het Zaailand om 18.00 uur, uitrijden is wel mogelijk. Beide blijven dicht tot 23.00 uur. De overige parkeergarages en -terreinen (Hoeksterend, Oosterstraat, Klanderij, Fonteinland en Leeuwarder Courant) zijn wel open. Maar wie daar terecht wil, loopt het risico op een volle garage, en op drukte natuurlijk.

Vrijwel de hele binnenstad is tussen 16.00 en 23.00 uur verboden gebied voor auto’s. Het is verboden te parkeren op het Beursplein, de Eewal en Zuiderstraat. Geparkeerde auto’s aan de Westerkade, Willemskade NZ, Groot en Klein Schavernek, Zaailand en Doelestraat worden weggesleept.

Met de trein

Arriva zet in het weekend extra lange treinen in van en naar Leeuwarden. Reizigers kunnen gebruik maken van een speciale dagkaart, waarmee ze in heel de provincie met de trein en de bus kunnen rijden, en tot Groningen met de trein.

Ook zijn er na afloop van de opening extra treinen: om 22.50 uur naar Harlingen Haven, om 22.51 uur naar Groningen en om 22.52 uur naar Stavoren. Voor mensen die verder dan Sneek moeten, is die extra trein meteen de laatste.

Wie er naar Sneek of Harlingen moet, kan rond 23.20 uur nog de trein pakken. De laatste trein in de richting van Groningen vertrekt om 00.21 uur, naar Heerenveen en Wolvega gaat de laatste NS-stoptrein om 23.24 uur.

Met de bus:

Ook hier zet Arriva extra vervoer in. De meeste buslijnen van en naar Leeuwarden rijden zaterdag niet in een uurdienst, maar elk halfuur. De bussen stoppen alleen niet in de binnenstad. Het Zaailand en het Ruiterskwartier zijn al sinds 16 januari afgesloten voor busverkeer, om ruimte te bieden voor de opbouw van het openingsfeest. Bussen vanaf het station rijden om via de Lange Marktstraat en de Westersingel.

Met de fiets:

De bewaakte fietsenstallingen aan de Sint Jacobsstraat en bij het station zijn gewoon open, die aan het Zaailand is gesloten. Daarnaast staan er in de binnenstad extra fietsenrekken langs de Groeneweg en in de Prinsentuin, bij De Harmonie, aan de Eewal, het Beursplein en bij de Blokhuispoort.

Te voet:

Vanaf het station zijn er veel looproutes uitgezet naar alle evenementen. Wie bijvoorbeeld naar het Oldehoofsterkerkhof wil, kan via de Willemskade, naar het Gouverneursplein via de Beursbrug.

www.plattegrond2018.nl