Hoe een Elfstedenspandoek na 21 jaar nog steeds beroering brengt

Ze was nog geen half jaar oud toen de Elfstedentocht in 1997 verreden werd. Maar Hanneke Jorritsma uit Burgum ging zondag maar al te graag op de foto met een bekend spandoek van toen.

Het witte doek met daarop in rode letters ‘Bedankt Friesland’ lag thuis bij Willem Nell uit Maasland. Hij hield het in 1997 omhoog terwijl hij onder het bruggetje van Bartlehiem doorreed. Er werden foto’s gemaakt, Kees Jansma interviewde hem en het plaatje kreeg grote bekendheid.

Hanneke Jorritsma (21) uit Burgum heeft natuurlijk geen eigen herinneringen aan de tocht van 1997, maar het doek heeft inmiddels speciale betekenis voor haar. ,,Ik fyn it hiel bysûnder dat in man út Súd-Hollân sa’n soad wurdearring hat foar Fryslân.’’

Passie voor veehouderij

Hoe wordt een spandoek van vroeger zo bijzonder voor een 21-jarige meid? Dat begon toen ze in mei een week meeging als vrijwilliger op het schip van De Zonnebloem. Ze kwam in contact met passagiers Hans en Ria Spierenburg uit De Lier. Ze bleken hun interesse voor de veehouderij te delen en dat smeedde al gauw een band.

Toen Hans hoorde dat Hanneke stage had gelopen in Bartlehiem, vertelde hij haar over het spandoek van Willem Nell uit Maasland. Hans bleek twee keer per week als vrijwilliger bij Nell op de boerderij in Maasland te werken. Het verhaal over het doek maakte indruk op haar.

Picknick

Afgelopen zondag ging Hanneke met haar moeder op visite bij Hans en Ria en die stelden voor om te gaan picknicken op de boerderij van Nell.

De inmiddels 77-jarige melkveehouder vond het bezoek uit Friesland prachtig en haalde het originele spandoek tevoorschijn. Hans pakte direct zijn fototoestel.

,,Normaal hoech ik net spesjaal mei minsken op ’e foto, mar no bin ik hielendal entûsjast. Dy man hat in plak yn myn hert ferôvere.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement