Hoe de lijsttrekker van GrienLinks zomaar een supersnelle afhaker kan worden

Het is nog maar de vraag of de lijsttrekker Matthijs Sikkes-van den Berg van GrienLinks na de verkiezingen wel statenlid wil worden.

Sikkes (Sint Nicolaasga) staat nummer één op de lijst van GrienLinks. Maar hij is nu ook in de race om wethouder in De Fryske Marren te worden.

In die gemeente start GrienLinks met CDA, VVD en PvdA onderhandelingen over een nieuwe coalitie. Als ze het eens worden, is Sikkes de wethouderskandidaat.

(Lees hier een terugblik over de gevallen coalitie in De Fryske Marren)

Zo is het, zegt Gerda Koopman

Dat is zaterdag bevestigd door Gerda Koopman, voorzitter van de GrienLinks-afdeling in Friesland. Ze beklemtoont dat er nog geen akkoord ligt en dat GrienLinks pas toetreedt als partijkopstukken in de gemeente (de fractie en het afdelingsbestuur) met een onderhandelingsresultaat instemt.

De onderhandelingen kunnen er ook toe leiden dat GrienLinks afhaakt, zegt ze. In dat geval wordt Sikkes volgens haar gewoon statenlid. Als hij kort na de provinciale verkiezingen van 20 maart wethouder wordt, zal hij zijn statenzetel opgeven. Hij wilde daar eerder deze week zelf nog niet op ingaan.

‘Niks mis mee’

Koopman vindt dat er reglementair en moreel niets mis is met deze gang van zaken. Toen GrienLinks-Friesland Sikkes als lijsttrekker koos, was er nog geen sprake van een kans op het wethouderschap. Die kans ontstond na de bestuurscrisis in De Fryske Marren.

De fractie in De Fryske Marren wil geen wethouder van buiten de gemeente. Charda Kuipers uit Leeuwarden staat tweede op de provinciale lijst. Als Sikkes zijn statenzetel niet inneemt of prijsgeeft, wordt zijn in de praktijk de nieuwe nummer één, tenzij een lager geplaatste kandidaat haar met voorkeursstemmen passeert.

Schrappen kan niet

Sikkes kan de komende vier jaar niet van de provinciale lijst wordt geschrapt. Juridisch mag dat niet.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement