Ron Dijkstra in de grote hal van de voormalige fabriek van de Suikerunie in Groningen, waar dit weekend de Blockchaingers Hackathon plaatsvindt. FOTO PETER WASSING

Hoe Leeuwarder start-up LoyalGarden ontkiemde op een hackathon in Groningen

Ron Dijkstra in de grote hal van de voormalige fabriek van de Suikerunie in Groningen, waar dit weekend de Blockchaingers Hackathon plaatsvindt. FOTO PETER WASSING

63 teams van over de hele wereld storten zich dit weekend in Groningen op nieuwe toepassingen voor de blockchain. Ook Leeuwarden is present.

Ron Dijkstra uit Leeuwarden trok vorig jaar in zijn eentje naar de Blockchaingers Hackathon in Groningen , waar in een weekend tijd honderden werken aan toepassingen voor blockchaintechnologie. Dit jaar heeft hij een heel team mee.

Eigen start-up

Er is dan ook het nodige voor hem veranderd. Een jaar geleden werkte hij nog als ambtenaar bij de gemeente Leeuwarden. Nu heeft hij zijn eigen start-up, waarvoor de kiem werd gelegd tijdens de editie van vorig jaar. ,,Ik wilde in de wereld van de blockchain komen en meldde me aan.’’ Hij werd ingedeeld bij een team dat werkte aan een toepassing voor de blockchain in de muziekwereld. Met een teamgenoot besloot hij na het weekend dat idee verder uit te gaan werken. Zo werd LoyalGarden geboren, een op de blockchain gebaseerd concept om gemeenschappen te bouwen binnen de culturele wereld. Onder meer het Leeuwarder poppodium Asteriks is aangehaakt .

De mensen met wie hij aan LoyalGarden werkt, zijn ook met hem meegekomen naar Groningen. Het is een gemêleerde groep. ,,Het zijn niet alleen nerds die code zitten te tikken’’, vertelt hij. ,,Je hebt heel veel verschillende disciplines nodig. Niet alleen bouwers maar ook ontwerpers en netwerkers zoals ik die de juiste connecties kunnen leggen.’’

Aanbestedingen transparanter maken

Sinds het middaguur van vrijdag legt het team zich toe op de ontwikkeling van een applicatie om aanbestedingen transparanter te maken. ,,Aanleiding is dat je ziet dat veel projecten falen, wij willen dat ondernemers al vroeg kunnen zien waar anderen met hetzelfde idee vastliepen.’’ Het idee dat ze nu uitwerken komt er op neer dat opdrachtgevers een opdracht uit kunnen zetten. Ondernemers kunnen daar plannen voor aandragen waar vervolgens expertise aan gekoppeld wordt. ,,Een accountant rekent het door, een jurist kijkt naar de juridische consequenties.’’ Zo moet eerder in het traject duidelijk worden of een plan het gaat halen.

Als de ingediende plannen rijp zijn, mogen belanghebbenden hun stem uitbrengen met behulp van tokens, in feite digitale munten of stembiljetten. ,,Dat maakt het nog transparanter. Je ziet welk plan de voorkeur heeft. Bovendien kan je de tokens een weging geven. Direct omwonenden hebben bijvoorbeeld een zwaardere stem bij de bouw van een nieuwe school dan wie verder weg woont.’’ De uiteindelijke winnaar krijgt via een smart contract de opdracht en eventuele subsidie.

Eerste prototype

Zondagmiddag 12.00 uur moet het eerste prototype staan en buigt de jury zich over het eindproduct. Het wordt flink pezen. ,,Ik verwacht dat we vier of vijf uren slaap krijgen.’’ Ze nemen het binnen hun track Digital Nation Infrastructure op tegen acht andere teams die ook aan toepassingen van de blockchain voor de overheid werken.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct