Na een kort ziekbed is dinsdagavond in Goutum Herman Weda overleden, een reclameman pur sang. De oprichter van het Leeuwarder reclamebureau Weda is 73 jaar geworden.

In de winter van 1959, Herman was toen dertien, trotseerde hij met Wietse Visser het gure weer, om er ,,met een imitatie-geluidswagen - een kar- met grammofoon’’ op uit te trekken. De Friese Koerier beschreef hoe de Leeuwarder jongens zo geld inzamelden voor een nieuwe kinderboerderij. Terwijl ze operaster Enrico Caruso door de Marnixstraat lieten schallen, haalden de beide vrienden flink wat op. Het leverde hen het predicaat ,,kinderboer van de week’’ op.

Kunstacademie Minverva

Dat Weda mensen in beweging kon krijgen was al wel duidelijk. Hij ging naar kunstacademie Minerva in Groningen, waar hij tot grafisch ontwerper werd opgeleid. Zijn eindexamenwerkstuk bestond uit het doorlichten van de reclamecampagnes van Martinair. In 1969 begon de ontwerper vanaf een zolderkamer bij zijn ouders het bureau Weda Design.

,,Het zakelijk belang gaat meestal boven het uitwerken van de opdracht, maar in ons systeem staat de vormgeving voorop’’, zo liet de jonge ondernemer aan de Leeuwarder Courant weten. ,,Wij zijn geen kunstenaars die alleen maken wat wij mooi vinden. Wij werken met de ervaringen in de reclamepsychologie.’’

FrieslandCampina

Mede door de kunstzinnige zakelijkheid van zijn oprichter zou Weda Design uitgroeien tot een van de grootste reclamebureaus van het Noorden. In de hoogtijdagen werkten er zo’n veertig mensen. De voorlopers van zuivelreus FrieslandCampina waren klant, evenals zorgverzekeraar De Friesland en Koopmans Meel.

,,Het was de tijd van de stiften, de marker, film en fotografie’’, vertelt zoon Timo Weda. ,,Heel veel handwerk, net als in die serie Madman.’’ Tegelijk was Weda de allereerste met een digitale studio. ,,Halverwege de jaren tachtig waren wij de eersten met Mac’s. Dan heb je het over een investering van vele tonnen. Wat ik altijd heel knap aan mijn vader heb gevonden, is dat hij zijn mensen op een gepaste manier vrij liet in hun manier van werken.’’

Leren stoel met sigaartje

In 2008 kwam Weda junior aan het roer van het reclamebureau. Helemaal los laten kon de oude Weda nog niet. ,,Hij heeft zijn hele leven lang geknokt voor de winkel’’, legt zijn zoon uit. ,,We hadden een speciaal plekje voor hem in de kantine. Een grote leren stoel waarin hij dan zijn sigaartje rookte. Een keer in de week, later in de twee weken, kwam hij langs om met de mensen te kletsen.’’

Vorig jaar fuseerde Weda Design met branchegenoot BigID. Tegenwoordig is WebabigID (25 werknemers) een dochteronderneming van de Creative Marketing Group (100 werknemers), Timo Weda is er algemeen directeur. ,,Dit jaar bestaat Weda vijftig jaar, we zijn het enige grote bureau dat er nog is.’’ Oprichter Herman Weda wordt maandag in besloten kring gecremeerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct