Het bekeren door Willibrord gaat in ‘Redbad’ weinig zachtzinnig. FOTO FARMHOUSE FILMING

Hoe Fries is de film over koning Redbad?

Het bekeren door Willibrord gaat in ‘Redbad’ weinig zachtzinnig. FOTO FARMHOUSE FILMING

Op 23 juni gaat de film Redbad in première met een openluchtvertoning in Leeuwarden. Want hij gaat over een Friese held, maar hoe Fries is de film?

Redbad werd donderdagmiddag in een besloten voorstelling vertoond aan pers en filmondernemers, in de Vue-bioscoop van Hilversum. Ieder kwam er met zijn eigen redenen, van de filmcriticus van de Telegraaf tot een vertegenwoordiger van filmblad Schokkend Nieuws . De Leeuwarder Courant ging alvast kijken hoe Fries de film is geworden, na alle opnamen bij de Alde Feanen en op Ameland. Hier de eerste bevindingen.

Wat is Redbad?

Redbad is een Nederlandse speelfilm van 2,5 uur over een Friese koning uit de vroege middeleeuwen, die ook wel Radboud of Redbod genoemd wordt. Hij versloeg de Frankische koning Karel Martel bij Keulen en voerde strijd tegen christelijke predikers. In de film komt Keulen niet voor: die speelt zich af in Friesland, rondom Dorestad en in Utrecht, in Reims en op een ongenoemd stukje Denemarken.

De film is geregisseerd door Roel Reiné en geproduceerd door Klaas de Jong, die in 2015 tekenden voor Michiel de Ruyter , een film die meer dan 650.000 bezoekers trok. In de film zijn onder anderen Jonathan Banks, Derek de Lint, Lisa Smit, Egbert Jan Weeber, Loes Haverkort en Martijn Fischer te zien. De titelrol speelt Gijs Naber. Hij had eerder een ‘koninklijke’ rol als Willem-Alexander, in de film Majesteit (2010).

Hoe is de eerste indruk?

De film ziet er prachtig uit. Hij doet daarmee denken aan epische films als Braveheart en een serie als Game of Thrones . Het verhaal is wel minder verrassend dat dat van die veelbekeken serie.

Hoe Fries is de film?

Er wordt Nederlands en Engels in gesproken, geen Fries. Maar de landschappen van de Alde Feanen, waar een grote veldslag plaatsvindt, en de stranden van Ameland zijn er goed in te herkennen.

Een groot deel speelt zich af in wat in de film Wijnaldum Territory wordt genoemd, een nederzetting van langwerpige houten huizen in een bosrijke omgeving, waar het heel veel regent. Wie goed oplet, kan daar actrice Nynke Heeg ontdekken.

Ook Fries: op de aftiteling worden onder anderen commissaris Arno Brok, Theo Pijpers van Ameland, het Fryske Gea en nog wat bedrijven en gemeenten bedankt.

Klopt Redbad historisch?

Historici gaan daar gegarandeerd werk van maken. Producent Klaas de Jong had het er gistermiddag al over. ,,Er zijn meerdere historici aan verbonden, die gespecialiseerd zijn in Noordzeecultuur, Vikingcultuur, oude Friese cultuur.’’ Hij waarschuwde dat het er niet in eerste instantie om ging, historisch correct te zijn. ,,We hebben vooral getracht de sfeer te vangen van destijds, hoe mensen dachten, leefden.’’

Heeft de film te maken met het boek over Radboud van Willem Schoorstra, dat binnenkort in het Nederlands verschijnt? Dat ligt ten grondslag aan het iepenloftspul van Broeksterwoude, later deze maand.

Nee.

Rond de trailer was gedoe omdat hij anti-christelijk zou zijn. Dat gedoe viel mee, maar is de film anti-christelijk?

Een beetje, want heidenen (de Friezen) en christenen (de Franken) staan tegenover elkaar, en de Franken zijn de bad guys . Ook het bekeren door Willibrord (Jack Wouterse) gaat weinig zachtzinnig. Aan de andere kant brengen de heidenen in de film mensenoffers. Zoals Redbad zelf zegt: ,,Het gaat er niet om wat je gelooft, het gaat erom wat je ermee doet.’’

Bij Michiel de Ruyter protesteerde een actiegroep vanwege diens banden met slavenhandel. Is zoiets bij Redbad ook te verwachten?

Zeg nooit nooit, maar de Friese koning is als historische figuur minder bekend dan de Nederlandse admiraal.

Is dit de duurste Nederlandse film ooit?

Nee, dat is Zwartboek , die tegen de 18 miljoen zou hebben gekost. Het was de bedoeling dat Redbad iets goedkoper zou worden dan Michiel de Ruyter , die 8,2 miljoen heeft gekost. Maar Redbad werd uiteindelijk iets duurder. ,,De ambitie was groter dan de beurs’’, aldus Klaas de Jong, die eraan toevoegt dat alles goed is afgerond.

Daardoor staat deze film in de topvijf van duurste Nederlandse films, na Zwartboek , De ontdekking van de hemel , Kruistocht in spijkerbroek en Brimstone .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Video
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct