Historische 'flapbrug' over Boalserter Feart keert terug in Baard

Visualisatie van de nieuwe brug in Baard. Bron: provincie Fryslân/ingenieursbureau MUG

Na negentig jaar is de toegangsbrug van Baard aan vervanging toe. Komend jaar komt er een nieuwe ophaalbrug, die lijkt op het exemplaar dat er voor 1933 lag.

De provincie is al lange tijd in overleg met dorpsbewoners over de huidige basculebrug, die niet meer voldoet aan de eisen. Deze brug over de Boalserter Feart is van groot belang voor de bereikbaarheid vanuit Franeker en Leeuwarden. In 1997 werd de levensduur van de brug nog verlengd, maar nu is hij echt ‘af’.

Tot 1933 had Baard op deze plek in de Dekemawei een ophaalbrug, die destijds de ‘flapbrug’ werd genoemd. Op verzoek van het dorp keert dit model terug, maar dan wel in staal uitgevoerd. Ook de ondergrondse delen van de brug moeten worden vervangen. Het wordt dan ook een tijdrovende klus.

loading

De komende tijd wordt het werk aanbesteed, zodat de aanleg komend najaar kan beginnen, vertelt Edo Feenstra van de provincie. ,,Het is de bedoeling dat het werk klaar is voor het vaarseizoen van 2021.’’ Als alles goed gaat, wordt de brug dan ook uiterlijk in april opgeleverd.

De brug krijgt als naam de Dekema Brêge, zo hebben de inwoners vorig jaar besloten bij een stemming. De doorrijhoogte is 5 meter, de breedte is hier 3 meter. De brug wordt wit geverfd.

Om te voorkomen dat langzaam verkeer lange tijd de vaart niet meer over kan, wordt parallel aan de huidige verbinding een tijdelijke fiets- en voetgangersbrug aangelegd in het verlengde van de Mounewei. Auto’s zullen in de werkperiode moeten omrijden. Meer informatie is hier te vinden.

De beheerders van café Baard zijn momenteel verantwoordelijk voor de opening van de brug.