Historische Hout-vaert afgesloten in IJlst (+video)

56 historische schepen volgden de afgelopen dagen een vlot van boomstammen van Dokkum naar IJlst. Daar werd, met een symbolische overdracht van het hout, het evenement Hout-vaert zondag feestelijk afgesloten.

Het 18 meter lange vlot, gemaakt door molenaar Simon Jellema, verbeeldde de honderden jaren geschiedenis van de reis die het hout aflegde naar de Friese molens. Van Dokkum ging het via Burdaard naar Leeuwarden, zaterdag naar Grou en zondag via Sneek naar IJlst, dat 750 jaar bestaat.

Veel publiek

,,Sinds de Elfstedentocht is het hier nog nooit zo druk geweest’’, constateerden de inwoners van Burdaard vrijdag toen het varend erfgoedtheater hun dorp passeerde. Dat zou goed kunnen, want in alle plaatsen waar de vloot langs kwam, was er veel publiek, zag Hedzer Klarenbeek die als vrijwilliger meevoer.

Aan het verzoek van de organisatie om de vlag uit te hangen en te komen kijken was massaal gehoor gegeven. ,,Vooral in Sneek bij de Waterpoort was het spectaculair. De hele kom stond vol mensen.’’ Hier vertelde scheepskenner Peter Tolsma uit Workum het publiek welke schepen allemaal voorbij kwamen. In IJlst werd het hout symbolisch overgedragen aan houtzaagmolen de Rat, die er een geschikte bestemming voor zal vinden.

Bezigheden

Ook in IJlst is van alles te doen op deze zinderende zondagmiddag. Er zijn de palingrokers en de houtbewerkers, maar er is ook kettingzaagkunstenaar, een maker van doodskisten en een ‘houtsnuiflab’. Dit laatste, bij het schip de Feroaring, is een minilaboratorium waar mensen moeten raden welke houtsoort ze ruiken. Want rozenhout ruikt bijvoorbeeld weer heel anders dan eikenhout.

En op het robuuste boomstammenvlot, afgemeerd bij houtzaagmolen de Rat, laten de muzikanten van Wood horen hoeveel muziek er in hout zit. Hans Vereecken en Ans Kooistra kijken verwonderd naar de houtcompositie van Kees van der Meer. De IJlsters zijn onder de indruk van het evenement, onderdeel van LF2018. ,,IJlst pretendeert een houtstad te zijn. Dit wekt de historie weer tot leven’’, vindt Vereecken.

Gebruikers van de app klikken hier om de video te bekijken.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement