Hippiekweker Appelscha hekelt vordering van half miljoen: 'Alsof ik grote crimineel ben'

Biologisch wietkweker Doede de Jong uit Appelscha vindt het belachelijk dat het Openbaar Ministerie wil dat hij een kleine half miljoen euro aan wederrechtelijk verkregen voordeel terugbetaalt aan de staat.

De 79-jarige hippiekweker, zoals hij zichzelf noemt, werd in 2015 al door het gerechtshof schuldig verklaard aan het kweken van hennep in 2009 en 2010. Het hof legde echter geen straf op.

Het hof hield er onder meer rekening mee dat De Jong als principieel wietkweker - voorvechter van legalisering - actief was, maar geen contacten had met het criminele circuit en er ook geen sprake was van brandgevaar of diefstal van stroom, zoals veelal wel gebeurd.

Bovendien stelde het hof niet de indruk te hebben dat het de Appelschaster - die al vanaf 1986 bezig is met hennepteelt - ging om financieel gewin.

Terugbetalen

De behandeling van de vordering wederechtelijk verkregen voordeel vond dinsdagmorgen plaats. Het Openbaar Ministerie wil dat de kweker 477.901 euro en 79 eurocent terugbetaalt aan de staat omdat hij zeker vijf keer geoogst zou hebben.

Er is conservatoir beslag gelegd op het woonboerderijtje van de verdachte en zijn vrouw. ,,Ik ben ontzettend kwaad dat ik op deze manier met grof geschut wordt neergesabeld alsof ik de grootste crimineel ben’’, stelde de De Jong. ,,Het is gewoon quatsch.’’

Hij betoogde dat hij in 2009 geen voordeel had genoten omdat de oogst door spint verloren was gegaan. De enige oogst van 2010 - een kleine driehonderd planten - zou in oktober dat jaar door de politie in beslag zijn genomen.

Niet goed onderbouwd

Strafpleiter Tjalling van der Goot bepleitte primair het niet ontvankelijk verklaren van de vordering, onder meer omdat die volgens hem niet goed was onderbouwd. Ook ging het volgens de advocaat niet om een professionele kwerij. ,,Mijn cliënt had geen irrigatiesysteem. Hij deed alles met een gieter.’’

De rechtbank wees in eerste aanleg de vordering toe tot een bedrag van ruim 200.000 euro. Tegen die beslissing stelde Van der Goot hoger beroep in.

Zijn cliënt had volgens de advocaat de eerdere uitspraak van het gerechtshof ervaren als ,,een geweldige opsteker’’. Het is dan niet uit te leggen, aldus Van der Goot, als die wordt gevolgd door een vordering van enkele tonnen.

De uitspraak is 21 augustus.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement