Hier gaat uw plastic afval naar toe

Het inzamelen en recyclen van plastic huisafval leidt niet per sé tot winst voor het milieu, zegt het Centraal Planbureau. Niet meer maar beter, is het advies. Wat gebeurt er in Friesland eigenlijk met uw plastic?

Wat is het probleem precies?

Niet zozeer de hoeveelheid, concludeert het CPB vandaag na onderzoek , maar de kwaliteit van het ingezamelde plastic. Dat levert bij recyclen een basisproduct op (granulaatkorrels bijvoorbeeld) dat maar beperkt bruikbaar is. De aanpak bij recyclen is bovendien sterk gericht op het vergroten van het volume ingezameld afval. Volgens het Planbureau kan dat leiden tot een overschot middelmatig plastic dat alsnog in de verbrandingsoven terecht komt. Beter sorteren bij het inzamelen kan de kwaliteit van het plastic verhogen.

Sorteren ze mijn plastic afval ook?

Vroeg of laat altijd. In Friesland buigt Omrin zich over het plastic afval van 23 gemeenten. Dat mag gewoon in de grijze sortibak: Omrin haalt het plastic er pas uit op het scheidingspunt in Heerenveen. Daar wordt het gesorteerd in twee delen: folie en ‘mix’, een restcategorie van alle overige plastics, ook de onbruikbare. Omrin stuurt beide plasticstromen naar een bedrijf in Meppen, net over de Duitse grens. Dat bedrijf sorteert het plastic nog verder uit. Weer andere fabrieken maken in Duitslang maken er granulaatkorrels van.

Allleen inwoners van Smallingerland moeten hun plastic afval apart aanbieden, in speciale zakken. Afvalverwerker Attero brengt al het Drachtster plastic vervolgens naar Wijster in Drenthe. Die sorteert het plastic uit in zeker vijf ‘soorten’. Een deel is geschikt voor hergebruik, een ander deel eindigt als brandstof.

Dus het wordt niet zomaar verbrand?

Daar valt niet aan te ontkomen. Omrin houdt altijd wat vervuild plastic over. Dat verdwijnt in de oven van de reststoffen energie centrale (REC) in Harlingen. Ook in Wijster gaan restjes plastic uit Smallingerland in rook op. Er wordt op beide plekken wel energie uit gehaald. In Harlingen wordt die bijvoorbeeld gebruikt door de zoutfabriek.

Moet mijn plastic echt helemaal naar Duitsland?

Eventjes nog. Medio 2018 wil Omrin een eigen sorteerinstallatie voor kunststof openen in Heerenveen. Daar kan het plastic afvak dan ook preciezer worden onderverdeeld dan nu in het Duitse Meppen gebeurt. Door die schonere sortering wil Omrin de kwaliteit van het gerecycled plastic verhogen. Precies wat het CPB adviseert.

Wat vindt de afvalbranche zelf van dat onderzoek?

De koepe van afvalbedrijven, NVRD, heeft het CPB-rapport pas vandaag voor het eerst gezien en kan donderdagmiddag nog niet inhoudelijk reageren. Wel gaat het volgens voorzitter Han Noten het steeds beter met het recyclen van plastic, maar is 30 procent van de plastic verpakkingen op voorhand al niet geschikt voor hergebruik.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland