Hete Soep: Wereldkeuken

Surinaamse keuken. Dat klinkt beperkter dan het is. Want Suriname is een smeltkroes van nationaliteiten en volken, dus ook van gerechten. Je vindt er Hindoestaans, Javaans, Chinees, Indonesisch, Zuid-Amerikaans, Portugees, Hollands, Joods, noem maar op. Dus in feite is het een wereldkeuken.

Bij Eetcafé Ken in Sneek is de echte keuken trouwens ook aardig groot. Het is een open keuken, wat altijd vertrouwen wekt. ,,Als er meer open keukens zouden zijn, zou ik vaker uit eten gaan’’, zegt restauranthouder Ken. Hij verwelkomt de gasten met een warme handdruk, een praatje en een lach.

Na de hartelijke ontvangst kiezen wij een plek in het eenvoudige maar sfeervolle restaurant met acht tafeltjes, kleurige schilderijen en weelderige planten. Onze gastheer/ober, die de menukaarten brengt, is een vriendelijke man die – nog ouderwets – de bestellingen met een pen in een notitieblokje schrijft. Op de kaart staan onder andere rijsttafels, kip, eend, lam, bakkeljauw, gerechten met pom (wortelknol die groeit in het binnenland).

Saoto, oorspronkelijk een Indonesische kruidige kippensoep, wordt mijn voorgerecht. Mijn tafelgenoot kiest voor garnalenbouillon en vraagt of die pittig mag. Ja, dat mag. De soep is zeker vlammend te noemen en hoewel de garnalen niet de grootte hebben van gamba’s, is het lekker en goed van smaak, hoor ik. Uit nieuwsgierigheid neem ik een lepeltje, maar voor mij is die echt te scherp. Dan heb ik liever mijn soep: gevuld met kip, ei en groenten als taugé. Erbij geserveerd worden een kommetje met rijst, altijd lekker als neutraal bijgerecht, en een met rijstspaghetti met gebakken uitjes.

loading

Als hoofdgerecht valt mijn oog op runderstoof. Draadjesvlees doet mij aan mijn grootmoeder denken. Ik ben benieuwd of ze een Surinaamse twist geven aan dit Hollandse gerecht. Mijn tafelgenoot kiest voor ‘roti lamschouder gestoofd’. Dit bestaat uit die typisch Surinaamse pannenkoek met daarbij een rijkelijk gevulde kom met onder andere gekruide aardappelen, kousenband en flinke stukken vlees.

Na de verwarmde borden (moet overal standaard zijn) verschijnen de gerechten. Mijn stoofpotje wordt vergezeld van bami. Ik ben benieuwd naar de typische smaak ervan, laat ik onze gastheer weten. Ken komt zelf even langs om het uit te leggen. De bami is gekruid met de zogeheten five spices , een kruidenmengsel uit de Chinese keuken. Eerder had ik al tegen onze gastheer gezegd dat de pikante uitvoering niet nodig was. Dus ik krijg de gepureerde madame-jeannettes (pepers) apart voorgezet.

Vriendelijk

In het stoofpotje is het rundvlees vermengd met groenten als tomaat, rode ui, peterselie. Ook zit er laurierblad bij. De stoofcombinatie smaakt heerlijk en past behalve bij aardappelen dus ook goed bij bami. Ik vraag er nog een bakje witte rijst bij omdat de bami niet toereikend is. Vriendelijk dat die niet op de rekening wordt gezet.

De portie roti is royaler en blijkt meer dan genoeg te zijn voor mijn disgenoot. De stukken vlees zijn mals en de kousenband heeft een goede bite. De aardappelen, waarvan de saus goed is ingetrokken, hebben een kruidige smaak. Het geheel bevat voldoende saus om ook te gebruiken voor de wat droge roti.

Als dessert is ijs meer dan welkom om de kruidige en hete smaken af te blussen. Mijn voorkeur gaat uit naar sinaasappelijs dat wordt opgediend in een bevroren uitgeholde sinaasappel. Met slagroom en wat chocoladesaus erbij een heerlijk toetje dat er ook nog eens prachtig uitziet.

loading

Het gemberijs valt iets minder in de smaak. De verwachting was dat er stukjes verse gember in zouden zitten, maar die stukjes blijken gekonfijt en dus aardig zoet te zijn. Een kleinigheidje. Want in het vrij kleine restaurant is de keuze groot en de bediening hartelijk. Dus een herhalingsbezoek zit er zeker in.

Surinaams Eetcafé Ken

Graaf Adolfstraat 37

Sneek

https://eetcafeken.nl/

Vegetarisch: ja

Rolstoelvriendelijk: ja.

Parkeren: parkeerterrein voor de deur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Hete Soep
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct