Met het snelle verkeer van de Centrale As aan de ene zijde en de onverharde Langelaan aan de andere kant ligt verscholen in het coulissenlandschap van de Wâlden brasserie Om de dobben.

Het restaurant is onderdeel van 10 hectare particulier landschapsbeheer waar van alles te beleven is op het vlak van natuur, educatie en recreatie. En je kunt er lunchen en dineren. Op dinsdag en woensdag is er een plateservice, maar van donderdag tot en met zondag is ook een uitgebreider diner mogelijk.

Al in 2011 begon de plannenmakerij voor Om de dobben. Een initiatief van Theunis Pietersma in samenwerking met de gemeente Tytsjerksteradiel, It Fryske Gea, het Wetterskip en de provincie, gedragen door de omgeving. Een vrije of uitgezette wandeling over het terrein voert langs pingoruïnes, dobben, singels en houtwallen.

loading  

Denk niet dat je op een herfstige lentedag op de bonnefooi naar Om de dobben kunt gaan, want sinds de opening september vorig jaar weten de inwoners van Burgum en omliggende dorpen de brasserie goed te vinden. Garyp, Hurdegaryp of Burgum: Om de dobben is van alle kanten bereikbaar. Ook deze zondag zit de zaak tot het laatste tafeltje vol.

loading  

Om de dobben is ondergebracht in – kort door de bocht geformuleerd – een luxe schuur met moderne inrichting. De houten constructie is zichtbaar gebleven en ondanks de drukte met bijbehorend geroezemoes is het geluid niet overheersend; het wordt gedempt door lager hangende platen. De bouwwerken op het terrein, inclusief de kapschuur en het woonhuis, passen fraai in de omgeving.

Op een krijtbordje zien we bij binnenkomst de naam waaronder we reserveerden en weten we direct waar we kunnen zitten. Voor ons is dat een tweepersoonstafel, maar de zaak houdt gezien de indeling rekening met grote groepen en deze avond zien we waarom. Families van drie generaties, vriendengroepen en gezinnen vinden er onderdak. De kaart biedt voor iedereen wat wils en vertrouwds, ook voor de kleinsten die na hun pannenkoek eerst de speelhoek en later de speeltoestellen buiten opzoeken.

De wijnkaart biedt keuze uit een reguliere en bio-variant van witte en rode wijn. De rosé hoort bij de biologische reeks. De speciaalbieren komen uit het assortiment van Hertog Jan. Ik kies voor een witte wijn die chardonnay- en colombarddruiven combineert. Hij is lekker fris en zou buiten op een terras in de zon nog beter tot zijn recht komen. Maar dat zit er vandaag niet in.

loading  

Precies wat je verwacht van draadjesvlees à la beppe

Na een plankje met wit- en oerbrood en drie smeersels (kruidenboter, tapenade en pesto) volgen onze hoofdgerechten: aan de overkant verschijnt een rijk belegde schnitzel en voor mij de runderstoof gegaard met groenten en toevoeging van kruidnagel, laurier en knoflook.

loading  

De schnitzel is prima bereid en ook het verzoek om de champignons achterwege te laten is goed doorgekomen in de keuken, blijkt na het uitserveren. Er blijft nog voldoende lekkers over: verschillende kleuren paprika, rode ui, spek en Riperkrite-kaas.

loading

De runderstoof is heerlijk mals en smaakvol. Als het deksel van het ministoofpannetje wordt gelicht, dampt een fijne geur je tegemoet. Precies wat je van draadjesvlees à la beppe verwacht. De gegratineerde halve tomaat geeft de schotel een vrolijke aanblik. Aan de overige garnituren (gekruide aardappelpartjes in schil, frieten, sla en sperzieboontjes in saus) hebben we meer dan voldoende.

loading  

We zien veel lekkers, maar besluiten het toetje te delen. Dat moet het wentelteefje van suikerbrood worden, een ultiem feelgood -gerecht. De combinatie met ijs en slagroom maakt dat we helemaal voldaan het natuurgebied kunnen verlaten.

De bediening onder leiding van Regina Pietersma bestaat uit een team jonge, enthousiaste mensen dat het werk ziet. Een leeg glas wordt opgemerkt, afruimen gebeurt vlot, maar tijd voor een praatje is er ook.

Om de dobben voorziet overduidelijk in een behoefte, gezien de belangstelling. ,,Laagdrempelig en knus’’, omschreef een van de mensen bij ons aan tafel de brasserie. Daar kunnen we het niet anders dan mee eens zijn. Knap werk van de familie Pietersma, die het beheer en behoud van dit stuk van de Noardlike Fryske Wâlden heeft weten te combineren met educatie, vermaak en prima eten.

Brasserie Om de dobben

Langelaan 10

Burgum 0511-227800

www.omdedobben.nl

Parkeergelegenheid : gratis, voor de deur

Rolstoelvriendelijk : ja, ook eigen p-gelegenheid

Vegetarisch : ja

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Hete Soep
Sintrale As
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct