Op een donkere, natte en vooral winderige zondagavond begeeft Hete Soep zich naar Dokkum. Daar opende Bierbrouwerij Dockum de deuren voor liefhebbers van bijzondere biertjes en bijpassend eten.

Wat eind juni vorig jaar nog begon als een brouwerij/proeverij stoomde begin december meteen maar door naar een brouwerij/restaurant.

Wat we aantreffen is een schoolvoorbeeld van ‘als je iets doet, doe het dan ook goed’. Want alles klopt. Zoals het fraaie pand, het voormalige klim- en klauterparadijs Adfunturepark dat een geweldige make-over kreeg. Maar ook wat er op tafel wordt gezet en de gastvrije bediening.

Het enthousiaste team heeft een echte bieramisu gecomponeerd

Er zit een mooi verhaal achter de brouwerij, we zitten namelijk midden in een uitgekomen wens. De wens van de ernstig zieke Burgumer bierbrouwer Sytze Hoogstins die ‘zijn’ Kâld Kletske zo graag een langer leven zag leiden dan hemzelf was toebedeeld. Hoogstins vertelde dat aan Erwin Postma, René de Heij en Leon van der Meer, de directie en mede-eigenaren van printbedrijf Probo in Dokkum, toen zij met een groep vrienden deelnamen aan een proeverij.

Lang verhaal kort: de directie van Probo besloot de wens van Hoogstins, die overleed in 2017, uit te laten komen. Enthousiast als de mannen waren over het bier. Zo is het Burgumer Kâld Kletske in Dokkum beland. En aangetrokken door het snelle opschalen van brouwerij naar restaurant belandt een nieuwsgierige Hete Soep er aan tafel. Mooie tafel trouwens ook. Er staan lage en hoge, met krukken, stoelen en banken. De metershoge klimhal kreeg een mezzanine (tussenvloer) waar de brouwerij is opgesteld. Gasten hebben een prachtig uitzicht op de glimmende brouwketels en de gisttanks.

We besluiten het eten te laten omspoelen door een proeverij van speciaalbieren. Vijf (of drie) kleine glaasjes, die bij de verschillende gangen worden gepresenteerd. Met uitleg, al lukt dat niet altijd helemaal want de enthousiaste bediening heeft nog niet alle informatie paraat. Daar wordt nog aan gewerkt, zegt onze serveerster. Waarna ze brouwer Tim Cuperus langs stuurt, die net een rondleiding door de brouwerij begeleidt. Tim is de oude buurjongen van Sytze Hoogstins. Hij hielp al mee in Burgum en heeft nu zijn baan als wiskunde- en rekendocent verruild voor het vak van brouwer.

loading  

We kiezen uit het menu zoveel mogelijk gerechten die met bier of de ingrediënten ervan zijn bereid. Te beginnen met een plankje met drie soorten bierbrood, van eigen bierbostel, met olijfolie, zeezout en kruidenboter.

loading  

De overkant krijgt een mooi bordje met een toffee van buikspek met sesam en soja en we pikken ook een hapje mee van de carpaccio met hazelnoten, pompoen en schapenkaas van de gast aan tafel. De keuken kookt bij voorkeur met regionale producten.

loading  

Niks mis met deze voorgerechten, fraai gepresenteerd en goed op smaak. Bierbrood, overigens, smaakt vooral naar eh ... brood. We drinken er een glaasje Ljocht bij. Het eerste biertje dat op deze plek is gebrouwen. De drie hoofdgerechten zijn zo verschillend mogelijk: waddenrund gestoofd in Kâld Kletske Trijedubel, wienerschnitzel met een korst van geschrote mout en een in hopolie geroosterde tournedos met paddenstoelen en pastinaak. Biertje nummer twee, Weet, is minder aanwezig dan nummer één. ,,Dat is bij een wijnproeverij net andersom’’, aldus teamlid 2 dat beroepshalve weet van wijn. ,,Daar begin je licht en bouw je op naar zwaar.’’

loading  

Maar goed, hij krijgt bij zijn stoof het Kâld Kletske Hoppich en dat is best een pittig bitter biertje. Ooit bedoeld voor de Oost Indische Compagnie, waarbij de extra hop zorgde voor langere houdbaarheid. De stoof, een vorstelijke portie met beetgare spruitjes en linten pastinaak, zit in een mooie kom. De geschrote moutkorst van de schnitzel is heerlijk krokant. En de malse tournedos, tenslotte, is mooi rood van binnen. Ook hier lekkere linten zoetzure pastinaak bij het smakelijk garnituur.

loading  

Het lukt om de bijgerechten, een fris aangemaakte salade met croutons en olijven, stevige frieten en een schaal geroosterde groenten, eer aan te doen. Met als enige kanttekening dat die geroosterde groenten een smaakmaker missen.

loading  

We zeilen intussen met onze biertjes mooi richting dessertkaart. En daar presenteert de bediening een verrassing: het enthousiaste team heeft een echte bieramisu gecomponeerd. En die is zo nieuw dat hij nog niet eens op de kaart staat. Niet te missen natuurlijk. We vragen daarnaast een crème brûlée. Die pakt perfect uit. Mooi krokant suikerlaagje en een peertje gestoofd in Kâld Kletske Bock. De bieramisu verdient een waarschuwing: hij is zoet, zacht, luchtig en niet erg bierachtig. Maar komt wel in XL-formaat.

We stappen rolrond de duisternis in. Brouwerij Dockum is spectaculair uit de startblokken geschoten. Een waardig eerbetoon aan een gepassioneerd bierbrouwer.

Brouwerij Dockum, Hogendijken 20, 9101 WV, Dokkum, 0519-740004, www.brouwerijdokkum.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Hete Soep
Waddengebied
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct