Wat is er mooier dan op een prachtige zomeravond door Friesland te rijden. Blauwe lucht, witte wolken en bijna geen verkeer. Tussen groene weilanden, over slingerende dijkjes. Plukje bomen, plukje koeien, boerderijen en kleine stille dorpjes. Hete Soep is onderweg naar een stukje Italië in Oudega (SWF). Want daar zetelt Trattoria Tre Paesi.

De website vermeldt dat eigenaren Hinke Nutma en Martin Miedema naar Italië zijn afgereisd om de Italiaanse kookkunst meester te worden. Er is sprake van passie, liefde, verse ingrediënten en een boeiende wijnkaart. Kortom, likkebaardend snelt dit Hete Soep-team derwaarts.

Vakantiegevoel

De naam Trattoria Tre Paesi is uitgebreid met de vermelding pizzeria. En dus treft Hete Soep een combinatie van een restaurant en een pizzeria, prachtig liggend aan de havenkom. Het is wat te fris voor het terras, maar met de deuren open krijg je toch vanzelf dat blije vakantiegevoel. Vooral ook omdat de klok van het naburige kerkje, met groenwit gestreepte toren, zich met enige regelmaat laat horen.

Fijne stoelen, houten tafels, schone placemats maar het bestek komt in envelopjes. Ook hier die combi van plateservice en à la carte. Voelt eigenlijk wel plezierig.

Een apart hoofdstukje vegetarisch ontbreekt op de menukaart. Er staan wel maar liefst vijftig verschillende pizza's op, waaronder ook een aantal vega-variaties. Hete Soep ging voor authentiek Italië en wil daarbij iets verder gaan dan de pizza. Dus trappen we af met een insalata caprese: salade met tomaten, mozarella en basilicum en aan de overkant een rijkgevulde vissoep met courgette.

De voorgerechten laten meteen de twee gezichten zien van Tre Paesi. Aan de ene kant: voortreffelijk en vol passie, aan de andere kant een gemiddeld gerecht waaraan de liefde ontbreekt. Ofwel de soep is verrukkelijk, de salade tamelijk smakeloos. Rubberachtige mozarella en een tomaat die te weinig zon heeft gezien. Dit is echt zijn 10,25 euro niet waard. De prosecco is lekker koel en oké, oordeelt tafelgenoot die beroepshalve van wijn weet.

Zware pasta

Het hoofdgerecht wordt (verrassing!) sliptong aan de ene kant en een vega lasagne gorgonzola aan de andere kant van de tafel. Die sliptong, hoe weinig Italiaans ook, staat op het dagmenu en is voor deze liefhebber onweerstaanbaar. De vriendelijke bediening komt melden dat de lasagne niet vegetarisch is. We puzzelen even (nee, geen pizza) en komen uit op een uitgeklede spaghetti carbonara, met zonder spek in dit geval.

De drie sliptongetjes zijn perfect. Het garnituur vers, fris en verrassend. Met een aangemaakte salade met watermeloen, krokante aardappelballetjes en een bakje tabouleh met zwarte olijven en sappige gedroogde tomaten.

De spaghetti carbonara met room en geklopt ei pakt zonder spek toch een beetje saai uit. Die was met vast verrukkelijk geweest. Misschien hadden wat champignons een bite gegeven. Het is wel een echt Italiaans zwaar gerecht. Zoals je de pasta in Italië vaker tegenkomt. We drinken er een glas chardonnay (huiswijn) en een glas rosé bij. De chardonnay heeft weinig smaak, de rosé is niet erg verfijnd.

De wijnkaart op de website is spannender dan de kaart die we hier aantreffen. Los daarvan vindt de gast-met-wijnkennis dat de prijs voor een doorsnee glas wijn in de horeca hoog ligt. Een glas kost ongeveer evenveel als wat een fles kost, ex btw. Een gemiste kans. Want wie iets duurdere wijn inkoopt, kan nog steeds flink verdienen. En dan valt er een stuk meer te genieten aan tafel.

Ambitie en realiteit

Voor het dessert gaan we weer volop Italiaans. Huisgemaakte tiramisu, waar we met vooruitziende blik twee vorkjes bij vragen, en een Italian coffee, met Amaretto (amandellikeur) en slagroom. Met allebei is niks mis. Ambachtelijk en lekker.

Als we eigenares Hinke Nutma vragen hoe het zit met die Italiaanse kookkunsten, vertelt ze over hoe ze van de oorspronkelijke bistro een Italiaans restaurant wilden maken. Dat ze inderdaad in Italië kooklessen hebben gevolgd. Dat uiteindelijk niet alle ambities waargemaakt konden worden, immers je kunt de sterren van de Italiaanse hemel willen koken, maar er moet wel klandizie voor zijn. In Oudega waar ze het vooral moeten hebben van watersporters en kampeerders. Vandaar dat de pizza's op het menu zijn verschenen. Waarvoor ze trouwens op les zijn geweest bij Italiaanse pizzabakkers in Rotterdam.

Hete Soep concludeert dat bij Tre Paesi ambitie en realiteit samen de menukaart delen. Verrassende Italiaanse gerechten naast bekende schotels. En dat alles op een uitgelezen locatie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Hete Soep
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct