A l verschillende malen waren we in Post-Plaza voor koffie of lunch, en iedere keer weer imponeert de ruimte waar Leeuwarders vroeger hun postzegels kwamen kopen.

Het hoge plafond met de bogen en pilaren, de reusachtige vierkanten bar in het midden, de open keuken. Je waant je bijna in het buitenland, een Weens koffiehuis bijvoorbeeld, maar we bevinden ons in het voormalige postkantoor van Leeuwarden.

Hete Soep was hier al eens vlak na de opening, begin 2016, voor een avondje proefeten samen met culinaire deskundigen. Toen waren we enthousiast over de nieuwkomer. Inmiddels, sinds najaar 2017, zwaait een andere chef-kok de scepter in de keuken van Post-Plaza: Jarst Bekius, hiervoor werkzaam in het Haarlemse sterrenrestaurant Ratatouille Food + Wine. Hij beloofde te zullen koken in de stijl van de klassieke Franse brasserie, met gezonde pure gerechten, zo kondigde hij destijds in de media aan. Wij zijn benieuwd of hij zijn beloftes waarmaakt.

Het is verrassend druk op deze doordeweekse avond, dus goed dat we gereserveerd hebben, concluderen we. Veel hotelgasten, zo vernemen we van de serveerster die ons eerst aanziet voor Duitse toeristen. In dit buurland is het namelijk paasvakantie.

We krijgen van het personeel ruim de tijd om het menu te bestuderen. Een mooie kaart vinden we, met hier en daar een hint naar de oorspronkelijke bestemming van het pand (desserts heten hier ‘nagekomen berichten’). De eter kan kiezen uit een overzichtelijk aantal originele gerechten en naast de menukaart is er een Chef’s special, met deze maand asperges in de hoofdrol. Bijgerechten moet je apart bestellen. De Duitse gasten kunnen, indien gewenst, smullen van een vertrouwd gerecht: de flammkuchen , die in liefst acht Friese varianten te bestellen is.

De ruimte is weliswaar groot, maar omdat er allerlei verschillend uitziende hoekjes zijn gecreëerd, is er toch een zekere intimiteit gerealiseerd. En die doet inderdaad wat denken aan de Franse brasserie.

Terwijl het even duurt voordat we kunnen bestellen, zijn ze in de keuken wel weer vlot: weldra staan onze voorgerechten op tafel. Mijn garnalenkroket (het originele gerecht bestaat uit twee, maar één kan ook) is lekker krokant en niet te zout. Tezamen met de jonge bladsla, avocado en huisgemaakte citroenmayonaise een echt lentegerecht.

Dat geldt zeker ook voor het lekkers aan de overkant: gegrilde asperges met lamsoor, een gepocheerd ei, kappertjes en koud gerookte zalm. Mijn gezelschap is erg enthousiast over de bereidingswijze van de witte stengels: door ze te grillen in plaats van in water te koken, blijft de karakteristieke smaak veel beter behouden. ,,Hier zou ik voor terugkomen.’’

De witte wijnen die ons voorgerecht vergezellen, naast de minibroodjes met roomboter, blijken goed uitgekozen; de viognier roept aan de overzijde associaties op met de granny smithappel, de verdejo is lekker fris. Het karafje kraanwater kost twee en halve euro, maar hiervan gaat een euro naar een goed doel, de stichting Opkikker.

De bediening is vriendelijk; wel zien we voortdurend nieuwe gezichten, wat een beetje onrustig is.

loading  

Ik vervolg mijn ‘voorjaarsdiner’ met asperges, zalm en gepocheerd eitje; de stengels zijn wederom gegrild en inderdaad heel smaakvol. De zwarte truffelaardappelen die erbij worden geserveerd zijn aan de zoute kant.

De overkant smult van een zes weken gerijpte runderentrecote. ,,De kok is echt helemaal gek van grillen’’, concludeert tafelgenoot terwijl zijn oog valt op de gegrilde courgette en dito witlof die naast het stuk vlees op zijn bord liggen. De verse friet die hij er bij heeft besteld, blijkt een tweepersoons portie en komt niet op. Over het glas bordeaux is hij vol lof, maar dat het meteen de duurste rode wijn (7 euro) was, had de ober er wel even bij mogen zeggen toen hij met de suggestie kwam, vindt mijn disgenoot.

Nog een minpuntje: er ontbreekt een hoekje aan zijn bord. Slordig, vindt hij, en je kunt je daar ook nog aan snijden.

Inmiddels zijn aan het tafeltje naast ons twee gasten neergestreken. En dan wordt het opeens wel heel intiem, vinden we. Gelukkig hebben wij niet heel delicate zaken te bespreken, maar stel dat dat wel zo is, dan zit je net iets te dicht op elkaar.

Het blijkt een stel uit Antwerpen dat een meerdaags tripje door Friesland maakt. Enthousiast vertellen zij over hun avonturen in Harlingen en Moddergat, terwijl wij genieten van ons dessert van de chef: aardbeienbavarois (mooi luchtig), basilicumijs (verrassend lekker!) en, jawel, gegrilde rabarber.

In Friesland kunt ge verrassend lekker eten, vinden de Belgen. Daar zijn wij het vanavond helemaal mee eens.

Post-Plaza
Tweebaksmarkt 25-27
Leeuwarden
058-2159317
www.post-plaza.nl

Rolstoelvriendelijk: ja
Parkeren: voor de deur, wel betaald
Vegetarisch: ja, beperkt

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Hete Soep
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct