FOTO LC

Hete Soep: Eten met geesten

FOTO LC

Waar eerder nog een juwelier zat kun je sinds een half jaar Indonesisch eten. Ondel-Ondel Indonesia zit aan de Nieuwestad in Leeuwarden, ongeveer tegenover de Hema.

Ondel-Ondel is de naam van twee geesten, typisch voor Jakarta. Ze worden uitgebeeld door twee poppen die bij feestelijke gebeurtenissen van stal worden gehaald om boze geesten te weren. Wij hopen dat ze ons goed gezind zijn als we langs een becak, een fietstaxi, naar binnen lopen.

Je hebt niet direct de indruk dat je een restaurant binnenstapt. Het lijkt alsof we achteraan sluiten voor de balie van het afhaalgedeelte. Wel staan er een paar tafeltjes waarvan enkele bezet zijn. Maar wij lopen naar de eerste etage, waar je ook kunt zitten en waar het rustiger is. Het oogt er huiselijk met een tafelstoel bij de muur en plantjes op de tafeltjes. Ruim de helft is bezet. Ik probeer te vermijden om met mijn armen op de tafel met vierpoot te leunen, want dan kantelt het wiebelende geval.

Meest gekozen

Zittend aan het raam kijken we eerst naar het winkelend publiek voordat we een blik werpen op de menukaart. Het aantal gerechten is overzichtelijk: vegetarisch, kip (ayam) of rund (sapi). Omdat ik niet kan kiezen bestel ik een gerecht van beide: kip en rund. Meest gekozen staat erbij. Dan zal het wel goed zijn. Mijn tafelgenote bestelt hetzelfde maar met een portie saté erbij.

Bij elk gerecht kun je kiezen uit een aantal groenten, en de graad van gewenste pittigheid van vlees en ei kun je aangeven. Ook de rijst kan in verschillende smaken worden opgediend: van witte rijst tot nasi kuning (gele rijst, met kokosmelk bereid).

loading

Het bestellen van een drankje is een teleurstelling: er zijn alleen alcoholvrije dranken te bestellen. Bij deze pittige gerechten had ik wel een (Indonesisch) biertje gewild. Mijn alternatief is Rivella: altijd lekker. Mijn eetpartner vraagt een bruisende ice tea. Tot twee keer toe komt de ijsthee zonder prik. De derde keer is goed. Ter compensatie hoeven we dit drankje niet te betalen.

Verse smaakgevers

Als voorgerecht krijg ik pastel: gefrituurd deeg gevuld met rundvlees en groenten. Mijn tafelgenote bestelt soto ayam, Indonesische kippensoep. De entree bevalt ons beiden. De soep is goed gevuld met kip, groente, ei en lontong (compacte rijst die in blokjes wordt gesneden). Er zitten ook verse smaakgevers in als citroenblad en gember.

'De soep is goed gevuld met kip, groente, ei en lontong'

Na een halfuurtje komt het hoofdgerecht. De kip, die ik op advies van de gastvrouw maar niet heel pittig heb besteld, is lekker. Evenals het rundvlees met zoete teriyakisaus. De smaak is prima, dankzij de Indonesische kruiden en specerijen heeft het gerecht een eigen karakter. Helaas is het vlees niet warm en zijn de boontjes niet recent bij de groenteboer gekocht.

Maar niet-knapperige boontjes zijn altijd nog beter dan geen acar. De zoetzure salade met wortel en kool die tafelgenote wel bestelde maar die niet wordt gebracht. Wij wachten eerst geduldig af maar als er een tijd lang niemand van de bediening langs komt, ga ik naar beneden. De acar verschijnt even later in een plastic bakje. Daaraan is weinig Indonesisch: gewoon gesneden groenten als komkommer, tomaat, paprika, ananas uit blik in een beetje azijn.

Als goedmaker voor het wachten krijgen we twee stukken spekkoek, smeuïg en smaakvol. Zo hebben we ons nagerecht al zonder dat we een keuze hoeven te maken. Toch werpen we nog een blik op de nagerechten: pisang goreng (gebakken banaan), klepon (rijstballetjes), cendol (koude zoete drank met kokos en groene sliertjes rijstebloem) en kue lapis (gestoomde koek met kokosmelk).

Warung

Maar als we willen bestellen, zien we dat het restaurantje is leeggelopen en dat de gastheer al druk aan het opruimen en schoonmaken is. Blijkt het net over achten te zijn, te laat voor een nagerecht, want om die tijd gaat het restaurant dicht. Hadden we kunnen weten door de openingstijden beter te bestuderen, maar een hint om tijdig het toetje te bestellen was wel handig geweest. Toch fijn, dat we die spekkoek in ieder geval hebben kunnen proeven. Bij het afrekenen hoeven we de acar niet te betalen.

Vanwege het afhaalgedeelte is het op de begane grond het drukst en zie je de bediening niet zo vaak boven. En groente opdienen in een plastic bakje en kroepoek op een stukje karton oogt cafetaria-achtig.

Misschien is restaurant niet het juiste woord voor dit eethuis en past de Indonesische naam warung beter: een kleine winkel of eetgelegenheid voor lokale spijzen, met weinig pretentie.

Hete Soep oordeelt: het eten is redelijk, een aantal zaken kan wat beter. De goede geesten hebben een paar steekjes laten vallen. Ook geesten hebben weleens een slechte dag.

Ondel-Ondel Indonesia,
Nieuwestad 107,
Leeuwarden,
www.ondel-ondelindonesia.nl

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Hete Soep
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct