Wat begon met een theetuin, een huiskamerrestaurant en kookworkshops aan huis in Zweins hebben partners en eigenaren Elmar van Luijk en Gijsbert Pap een vervolg gegeven als wijnlokaal met ontbijt en lunch in Leeuwarden. De eerder opgestarte bed and breakfast in Zweins heet officieel It Noflik Stee. Maar omdat in de praktijk iedereen het heeft over logeren of eten ‘bij de mannen’, is dat ook de naam geworden van hun nieuwe onderneming.

Wijnlokaal Bij de Mannen is een soort aanleunwoning bij restaurant Spinoza op de Eewal in de Leeuwarder binnenstad. Voorheen zat hier lunchcafé Laura en de Chef. Bij de Mannen gooide de inrichting een beetje om en prakkizeerde zelfs een miniterrasje op de hoge stoep voor de ingang. Drie tafeltjes en zes stoeltjes geven de zaak een gezellig aanzien.

Verrassende wijnkaart

Hete Soep gaat er lunchen. Met natuurlijk een scherpe blik op de wijnkaart, immers je bent wijnlokaal of je bent het niet. Die kaart is verrassend, oordeelt de mee-eter van deze aflevering, die beroepshalve kennis heeft van wijn. Er staan maar liefst dertig wijnen per glas en vijftien per fles op vermeld. Het eetonderdeel blijkt inmiddels bijgesteld. Het ontbijt is namelijk geschrapt van het repertoire, deelt de bediening mee. Te weinig afname. Maar de lunch blijft overeind.

Om de wijnkaart eer aan te doen en toch niet meteen volle glazen te laten aanrukken, kiest teamlid 1 voor een proeverijtje van drie soorten. De klant is hier natuurlijk koning, maar De Mannen kiezen de wijnen. Het worden twee witte: een blend van chardonnay en sauvignon en een verdejo, en een rode: de Carnivor (cabernet sauvignon uit Californië). Een naam die dit Hete Soep-duo een grinnik ontlokt, omdat het eensgezind sinds januari dit jaar vlees van het menu schrapte.

loading

Het proeverijtje komt in een rijtje van drie glazen minikarafjes. Deze Hete Soep-helft combineert ze met de Lunchsalade kaas, die bestaat uit drie soorten kaas, zoete tomaatjes, noten, balsamico en vijgen/cranberrybrood. De overkant begint met een glas mousserende secco rosé uit Oostenrijk van het huis Schlumberger, gepresenteerd in een prachtige coupe. En kiest voor het vervolg een rode Chateau Mukhravi van de druif saperavi uit Georgië. Een land dat vaak wordt gezien als de bakermat van de wijn. Genuttigd met een Flatbread Blauwe kaas, met crème fraîche, blauwe kaas, walnoten, zoete tomaatjes, honing en rucola.

Puntjes op de i

Flatbread is een optelsom van een naanbrood en pitabroodjes, gedeeld door twee. De ingrediënten zijn bloem, water en zout. Maar de bloem kan vervangen worden door meel van boekweit, mais, quinoa of kikkererwten. Het blauwe kaas flatbread van De Mannen krijgt een hoog cijfer van teamlid 2. Hij smikkelt het tenminste in hoog tempo weg. Over de wijnen zegt hij: de secco rosé is een heel leuke aperitiefwijn. En de Chateau Mukhravi is gekozen uit nieuwsgierigheid en is zo spannend als hij verwachtte.

Aan de andere kant van de tafel ligt het iets gecompliceerder. Ja, de wijnen zijn goed. Van links naar rechts te nuttigen, legt de bediening uit. Van licht wit naar wat zwaarder rood. En die carnivor smaakt uitstekend, oordelen we. De eerste, de blend, is wat vlak van smaak, de verdejo is lekker aromatisch. Maar helaas ontbreekt het vijgen/cranberrybrood bij de salade, die wel lekker vers en knapperig is. In plaats daarvan liggen er twee geroosterde stukjes bruin sandwichbrood.

loading

De bediening reageert verbaasd als we er naar vragen. Moet zelfs de kaart raadplegen om het geheugen op te frissen en snelt dan naar de keuken. Onverrichter zake komt hij terug: het vijgencranberrybrood is op, zo blijkt.

En om een beetje boter voor op de droge bammetjes moeten we daarna zelf vragen. Dat had wel attenter gemogen en gemoeten. Hete Soep wil graag tijdig geïnformeerd worden als er iets op is, gewijzigd wordt of anderszins wordt afgeweken van wat er volgens het menu wel besteld kan worden.

Geen desserts, wel dessertwijn

Bij De Mannen serveren ze geen echte desserts. Er staat wel dessertwijn op de kaart. Maar dat is voor dit middaguur wat te veel van het goede. We kiezen ter afsluiting daarom een cappuccino en om samen te delen een knaap van een red velvet muffin met een portie slagroom. Wat zou het toch mooi zijn geweest als de bediening daar twee vorkjes en een bordje extra bij zou hebben geleverd...

Opgeteld bij het feit dat ook de vraag welke druif er in het spel is bij het glas rood uit het proeverijtje niet zonder meer een antwoord krijgt, zorgt het ervoor dat Hete Soep concludeert dat het weliswaar goed eten en drinken is Bij de Mannen maar dat er nog wel een paar punten op de i moeten.

Wijnlokaal Bij de Mannen, Grote Hoogstraat 42, Leeuwarden. www.bijdemannen.nl

Parkeren: betaald (auto) of gratis in de fietsenstalling om de hoek.

Rolstoelvriendelijk: nee.

Vegetarisch: ja

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Hete Soep
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct