Het werd vannacht nergens zo koud als in Leeuwarden

Het heeft voor het eerst deze winter plaatselijk streng gevroren. In Leeuwarden daalde de temperatuur in de nacht van zaterdag op zondag naar -10,2 graden, meldt Weeronline. Aan de grond vroor het zelfs 10,8 graden. Bij temperaturen beneden -10,0 graden is sprake van strenge vorst.

In De Bilt koelde het af naar 5,1 graden. Daarmee was er matige vorst. In De Bilt heeft het al sinds 25 januari 2013 niet meer streng gevroren.

In de winter van 2017-2018 kwam het pas op 7 februari tot de eerste officiële matige vorst. De eerste matige vorst dient zich normaal gesproken eind november of begin december aan. Gemiddeld komen er in het winterhalfjaar in totaal 12 dagen met matige vorst voor.

Waarom was het zo koud?

Dat heeft te maken met de wind: die was er nauwelijks. Ook bevinden we ons, stelt MeteoGroup, ,,in een van origine koude luchtsoort.'' In andere delen van het land voor het tussen de 5 en 8 graden.

Verwachting

De komende nacht (zondag op maandag) kan de temperatuur wederom richting de -10 graden gaan. Maandag kan er in het noorden mogelijk een beetje regen vallen of ijzel voorkomen. In de nacht van maandag op dinsdag is het bewolkter en stijgt de temperatuur. Dinsdag volgt vanuit het westen sneeuw en natte sneeuw.

Lees ook: Schaatsen op de Ryptsjerksterpolder: nu kan het wel

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement