Forse regenval: in Groningen valt halve maandsom

Het weer in september: temperatuur vrijwel normaal, natte finish

Forse regenval: in Groningen valt halve maandsom ANP

De afgelopen septembermaand vertoonde weinig uitschieters in temperatuur, maar sloot af met opmerkelijk veel regen. In zes dagen tijd viel op sommige plaatsen evenveel als normaal in een hele maand.

Vooral het noorden en zuidoosten van de provincie kregen royaal neerslag. Op veel plaatsen viel daar 70 tot 90 millimeter in de laatste septemberweek, voor de hogere zandgronden een welkome aanvulling. Juist daar was de afgelopen zomer het droogst geweest. Op 29 september werd in Appelscha 40 millimeter afgetapt en een dag later meldde Kollum 43 millimeter etmaalregen. Het maandtotaal kwam daar uit op 171 millimeter en Haulerwijk bleef met 161 millimeter niet ver achter.

Relatief het droogst was het in het zuiden van de provincie, waar Lemmer op 93 millimeter bleef steken en Laaksum op 98. Het normale provinciecijfer van 84 millimeter werd dus overal ruim overschreden. Het Friese gemiddelde kwam uit op 128 millimeter, waarmee het veel natter was dan vorig jaar (49), maar droger dan twee jaar geleden, toen er liefst 156 millimeter werd berekend. De afgelopen dertig jaar was september vijf keer natter dan dit jaar met als topper het jaar 2001. Er viel toen gemiddeld in de provincie 184 millimeter septemberregen.

Ook de eerste twaalf dagen verliepen wisselvallig met af en toe flink wat regen, vooral in het Waddengebied. Na tien dagen stond de teller op Vlieland al boven de 60 millimeter. Het wisselvallige weer werd veroorzaakt door lagedrukgebieden die met een westelijke stroming boven de oceaan op West-Europa afkoersten. Op de 13de kwam aan die depressiestroom een einde, doordat een hogedrukgebied vanaf de Azoren zijn invloed naar onze omgeving uitbreidde.

Aanvankelijk was het fris met een noordelijke wind en enkele vrij koude nachten, maar toen het hogedrukgebied via onze omgeving naar het oosten trok, draaide de wind naar zuidelijke richtingen en werd warmere lucht aangevoerd. Tijdens het zonnige weekeinde van 21 en 22 september steeg het kwik tot ruim boven de 20 graden en in het Friese binnenland werd op de 22ste een zomerse dag genoteerd.

Tijdens de herfstige slotweek lag de temperatuur overdag rond normale waarden, maar de nachten verliepen erg zacht.

Het Friese temperatuurgemiddelde werd vastgesteld op 14,6 graden tegen 14,4 normaal en daarmee was het vrijwel even warm als vorig jaar. Twee jaar geleden verliep september iets koeler, het jaar daarvoor veel warmer. Het aantal warme dagen (20-plus) varieerde van drie of vier aan de kust tot zes à zeven plaatselijk in het binnenland. Dat wijkt niet veel af van de vijf tot acht warme dagen in een normale septembermaand.

Vroege herfststormen ontbraken en onweer kwam niet vaak voor: de meeste waarnemers meldden dit verschijnsel op één tot drie dagen.

De zon scheen op de vliegbasis 164 uren tegen 143 normaal en daarmee was het iets grijzer dan vorig jaar, maar zonniger dan twee jaar geleden. Stavoren registreerde 172 uren zon. Op twee dagen liet de zon helemaal verstek gaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct